Причината - служебният защитник е участвал във вота като член на РИК и днес не се яви в съда

За втори път делото за убийството на новородено момиченце от неговата майка в Пловдивския окръжен съд се отлага заради служебния защитник, информира БГНЕС.

 

Този път адвокатът е участвал в изборите като член на РИК и днес не се яви в съда. За втори път Светлана Александрова, обвинена в убийството, се яви сама и си тръгна сама от съдебната зала. Престъплението, за което прокуратурата я обвини в умишлено убийство, потресе Пловдив преди месеци.

 

Ден след Нова година майката на три деца от трима различни бащи, която е крила четвъртата си бременност до последно, ражда сама в банята на апартамента, в който живее с децата. След като бебето изплакало, го намушкала няколко пъти с ножици, но не успяла да го убие. На другия ден размислила, извикала предполагаемия баща на детето - мъж от Садово - и му го дала. Той първо приел бебето за отглеждане, но щом видял раните, се уплашил и вместо да го заведе на лекар или при социалните, го върнал на майката.

 

На 4 януари Светлана, заедно с другите си три деца, повила бебето и се запътила към родилния дом на ул. "Весела", за да го остави там за осиновяване. По пътя детето се разплакало и тя му запушила устата. Всъщност го задушила. След тази серия на ужаси следва друга. Светлана прибира вързопчето вкъщи, държи го няколко дни в гардероба и после го заравя в близост до Марица. Съседи на предполагаемия баща на бебето от Садово сигнализирали в полицията, че са го видели с дете.

 

Оттук криминалистите разплитат сюжета, достоен за филм на ужасите. Според прокурора Борис Михов майката сега съжалява за стореното. Съдът предлага делото да се гледа по съкратената процедура, има и множество облекчаващи вината обстоятелства, но така или иначе, обвинението е за умишлено убийство и там минимумът е 15 години.

 

Това е второто подобно дело за убийство на новородено от майка си, което влезе в Пловдивския окръжен съд от началото на годината. В първото дело майка на две деца от Сопот удуши новородения си син на четвъртия ден след раждането в частна пловдивска клиника. Съдът й отреди осем години затвор, макар че прокуратурата искаше условна присъда. Предстои да се гледа на втора инстанция пак в Пловдив и дело на Карловския районен съд отново за подобно престъпление - шивачка от Карлово уби новородената си дъщеря и я зарови в гората. И трите дела предизвикаха досега висок обществен интерес.