Това заяви председателят на Асоциацията Райна Миткова след изказване на омбудсмана

Колекторските фирми поискаха право на отговор заради изявлението на омбудсмана на България Константин Пенчев, който обърна внимание към практиката да бъдат пращани писма, с които се съобщава, че определени длъжници ще бъдат посетени на място. Според него фирмите нямат никакво право да ходят в домовете на хората, а още по-малко да им описват имуществото.

 

„Казусът, за който говори г-н Пенчев, е за фирма-кредитор, не събирач. Като финансова институция тя има пълното си право да търси своя дълг. Законът дава възможност да бъдат посещавани домовете. Право е на самия клиент да избере дали да пусне кредитора в дома си. Целта да се събере дългът е винаги извънсъдебно”, заяви председателят на Асоциацията на колекторските фирми Райна Миткова.

 

Тя допълни, че при конкретния случай става въпрос за международна фирма, която не е използвала прецизен превод и текстът трябва да се прецизира.

 

Ние искаме да се убедим, че клиентът наистина живее на този адрес. Имущественото състояние може да се прецени и без да влизаме в дома. Законът е много изричен и казва кой какво може да прави. Не е в интерес на самия клиент това да става през съда. Текстът в тази фирма вече е променен и е спрян от изпращане. Жалбите са много, но в 99% от случаите те са с мотиви да се спре кредитора и да не се изчисти дълга”, завърши Миткова.