Държавни служители обявиха 270 декара здрава гора за болна с цел да бъде изсечена

 

Поредна далавера със сеч на над 270 декара гора край Котел! Комисия от държавни експерти е издала протокол, че дърветата са начупени и изкоренени от сняг и вятър. Но реално чиновниците дори не са били на място. Имали съмнения за "мнима" буря.

 

Според протокола на държавните експерти 270 декара дървета са били изкоренени или начупени, което е наложило санитарна сеч. Само че нито един пън от този лунен пейзаж не е изкоренен. А десетки обявени, но още неизсечени дървета, стърчат здрави без начупвания. Тонове дървесина неусетно са превърнати в хиляди левове.

 

Какво ни казаха държавните експерти от тричленната, комисия, подписала протокола. 

 

„На мястото не съм бил, Доверих се на колегите, че са го проверили”, заяви пред камерата на Нова първият член на комисията.

 

„Нито съм бил на място, нито съм подписвал да съм ходил там. Този подпис не е моят. Нямам представа кой е сложил подписа вместо мен”, заяви вторият член.

 

Гората е частна на няколко наследника. Но за да сечеш в частна гора, минаваш през десетки указания и забрани за това кои дървета са подходящи за сеч и кои не. Някои от собствениците са знаели за сечта, но други не.  

 

Повече гледайте във видеото! 

 

Цялото предаване „Разследване” гледайте тази неделя след Новините на Нова!