Най-много това се отразява на коралите в тропиците и някои ракообразни

Океанската вода се затопля и се окислява под ефекта на климатичното затопляне и това оказва своето въздействие върху коралите в тропиците и някои ракообразни. Макар да е потенциално катастрофално, въздействието върху океана ще е ограничено при повишаване на температурата с 2 градуса Целзий. Такива са заключенията на двайсетина международни експерти по климата, участвали в "Инициатива океани 2015 г.", предаде БТА.

 

Изследването им е извършено във връзка с предстоящата конференция за климата в края на годината в Париж, където се очаква да бъде постигнато споразумение за ограничаване на климатичното затопляне до 2 градуса Целзий.

 

"Бъдещето на човечеството зависи от бъдещето на океаните”, заяви на пресконференция във френската столица един от авторите на изследването Александър Манян.

 

"Не само събрахме на едно място представените в трудовете на Междуправителствената експертна група за промените в климата познания за океаните, но и добавихме данни, публикувани от 2013 г., и прогнози за бъдещо въздействие върху екосистемите", поясни Жан-Пиер Гатузо от екипа.

 

Океаните поглъщат 90 на сто от допълнителната енергия, дължаща се на парниковите газове, и 25 на сто от емисиите въглероден диоксид, като по този начин забавят климатичното затопляне. 

 

"Температурата на океанската повърхност се е повишила с 0,6-0,7 градуса Целзий от прединдустриалната епоха и това затопляне ще продължи", отбеляза Лоран Боп от екипа. 

 

Същото се отнася и за окисляването на океаните, което атакува някои организми - корали, ракообразни, и се е увеличило с 30 на сто. 

 

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".