През 2016 година се навършват 500 години, откакто влиза в сила законът за чистотата на бирата
През 2016 година се навършват 500 години, откакто влиза в сила законът за чистотата на бирата. Вече пет века в нея може да се слагат ечемик, хмел и вода. Така това е най-старият и все още валиден закон за хранителни продукти в света.
Как се прави бира разказват Карел и Реми. Техният избор е да правят бира в България.
Първата стъпка е да претеглим необходимото количество малц.
„Зависи от силата на бирата и колко алкохолна искаш да бъде. Колкото повече малц слагаш, толкова по-алкохолна ще бъде бирата”, обяснява пивоварът Карел Роел. „Слагаме малца в топлата вода и разбъркваме”.
Следващата стъпка е отново да полеем с вода и изваждаме малца.
„Това е неферментирала бира. Чудесна е срещу махмурлук”, обяснява Карел Роел.
Нагряваме неферментиралата бира до 100 градуса, а после добавяме и хмел. Готовата течност се оставя в специален съд, за да ферментира.
„Трябва да можем да кажем: „Моята бира е чиста!”, но ако искам да сложа вътре портокалова кора или друго, можем да го направим”, обяснява Реми Чаленър.
И ако съвременните пивовари импровизират, то преди 500 години законът за чистотата на бирата е бил наложителен. Чумата и епидемиите щадели регионите с производство на бира.
„Тогава започва малко да се спекулира с това и за да произведат по-големи количества бира, вътре в нея са слагали най-различни съставки”, обяснява Ивана Радомирова от Съюза на пивоварите в България.
Така се наложило властта да гарантира чистотата на пивото. Едва след 1970 година европейската общност обсъжда дали да не отмени закона. Категорично против са в родината му Германия. Така правилата остават и днес.