Събитието ще бъде съпроводено от извънредни мерки за сигурност

В Кан започна разстилането на червения килим за ежегодния филмов фестивал, който ще бъде открит утре, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС.

 

Същевременно в курортния град на Френската Ривиера конни, моторизирани или вървящи пеша полицейски патрули постоянно обикалят частта от крайбрежната алея, която е оглавена от Фестивалния дворец.

 

Събитието ще бъде съпроводено от извънредни мерки за сигурност, с оглед заплахата от терористични действия само 6 месеца след кървавите атентати в Париж.

 

Малка армия от работници обаче беше заета с друга задача – да разстила 60-метровия червен килим, по който ще преминат звезди като Джулия Робъртс, Джоди Фостър, Шон Пен, Робърт Де Ниро, Кирстен Дънст, Шарлийз Терон и Джордж Клуни.

 

В последния момент текат множество приготовления в града. На пристанището други работници търкат лъскавите яхти, които ще приютят фестивалните партита.

 

Няколко милиардери са акостирали на Ривиерата за фестивала. В Ница е яхтата „Октопод” на съоснователя на „Майкрософт” Пол Алън, докато „Седемте морета” на Стивън Спилбърг е в Антиб.

 

В рамките на 12-дневния фестивал, който е един от най-значимите за европейското и световно кино, ще протекат прожекциите на много вероятни бъдещи хитове в салоните.

 

В четвъртък ще бъде представена драмата за Уол Стрийт „Пулсът на парите”, режисирана от Фостър и с участието на Клуни и Робъртс.

 

През уикенда Спилбърг ще представи новият си филм - "The BFG".

 

Двете американски ленти, както и „Café Society” на Уди Алън, който утре ще открие фестивала, не участват в борбата за голямата награда на събитието – „Златната палма”.

 

В нея обаче са филми като „Ma Loute” с Джулиет Бинош, в който туристи от викторианската епоха биват изядени от местни в Северна Франция.

 

"The Neon Demon" също е на канибалска тематика, но в него се ядат супермодели от Лос Анджелис, според твърденията на датския режисьор Николас Виндинг Рефн.

 

Почти 90 ще са пълнометражните ленти, които ще бъдат част от официалната селекция. От тях 21 се борят за „Златната палма”.

 

Стотици други ще бъдат представени в рамките на допълнителни прожекции.