Чужденците я пласират на Женския пазар всеки ден от месеци

Бежанци изнасят храна от центровете за настаняване и я продават по пазарите. Екип на NOVA тръгна по следите им и дори успя да си купи от продуктите на един от столичните пазари. Продават се кроасани, консерви, млека, кашкавал.

По темата

На Женския пазар в ранния следобед кипи трескава търговия. Непознат човек вади от дълбока чанта кисело мляко. Цената – 2 за 1 лев.

Мъжът обяснява, че е от Афганистан и е взел млякото от „Военна рампа”.

Същият афганистанец пласира не само кисело мляко. Екипът на NOVA го хваща да продава и консерви – 4 за 3 лева.

Това се случва всеки ден от месеци, разказват постоянните търговци на Женския пазар.

В бежанския център „Военна рампа” потвърдиха, че търговецът живее при тях. Предупредили са го, че това е незаконно.

„Даде обяснение, че неговите деца не консумират кисело мляко и в Афганистан било практика това, което не могат да консумират, да го продават”, обясни Пламен Пенов, директор на РПЦ-София към Държавната агенция за бежанците.

Всеки ден чужденците в центровете за настаняване получават храна. Готвената няма как да се продаде. Но пакетираната - като мляко и консерви, се изнася.

Пилешкото месо, което репортерът на NOVA си купи от афганистанеца, се оказаха дарение от Червения кръст.

„В тази посока взехме мерки с охранителната фирма да проверява багажа на излизащите, за да не допускаме това в бъдеще”, заяви Пламен Пенов.

От Агенцията за бежанците са предупредили и МВР за незаконната търговия с храни, за да засилят полицейското присъствие около Женския пазар.

Изхранването на един мигрант струва средно 4,20 лева на ден. Менюто на бежанците е доста разнообразно. Справка за миналата седмица показва, че са получили кисело мляко 4 пъти, а консерви с месо - веднъж.

За да се пресекат възможностите за незаконна продажба, оттук нататък всяка консерва, която се дава на чужденците, ще бъде отваряна още в момента на раздаването.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.