Един от изпитващите ще отговаря и за подкуп

Шестима от задържаните по подозрение за корупция служители от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” получиха обвинения. Става въпрос за Емил Михайлов, Венцислав Георгиев, Николай Стоилов, Георги Младенов, Атанас Тодоров и Данчо Драганов. Всички те са изпитващи и са обвинени за участие в организирана престъпна група. Един ще отговаря и за подкуп.

Реално обаче само едни от тези шестима души остава за постоянно в ареста. Това е Венцислав Георгиев, тъй като според съдията той има опасност да извърши престъпление.

Останалите 5-ма души са с мярка за неотклонение парична ганранция. Гаранцията за Атанас Тодоров и Николай Стоилов е по 7000 лв. за всеки от двамата. Останалите трима са с парична гаранция от по 1000 лева .

Решението на съда може да бъде обжалвано. 

По темата

Припомняме, че в четвъртък вечерта бяха извършени арести и обиски в ДАИ заради продажба на книжки. Това бе поредната такава разкрита схема в системата на "Автомобилна администрация". Задържаните са 14 души – двама от тях са собственици на автошколи, а останалите са служители на ДАИ.

Сигналът за корупционната схема е получен в ГДБОП на 16 май тази година, но периодът, който се разследва, е от началото на миналата година.

Схемата е обхващала изпитите за кормуване. Автошколите, заедно с техни хора в ДАИ, са плащали, за да се нагласи предварително жребият кой ще води изпита. Целта е била това да правят инструктори, с които резултатът да може да се манипулира.

В хода на разследването ГДБОП и спецпрокуратурата са открили над 116 хиляди лева в различни валути, скрити на различни места. Намерени са суми, скрити в книги, между документи и в автомобили. До този момент са направени 36 обиска.

Сумите, които неопитните шофьори са давали под масата, са между 50 и 100 лева.

Заради акцията в ДАИ, в четвъртък и петък шофьорски изпити в София нямаше.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.