Очертава се изключително сушава зима, смята той

Очертава се изключително сушава зима. В момента нивото на високопланинските езера за първи път спада с около метър, в Рила и в Пирин. Ако водата силно намалее, това ще удари реколтата и тогава можем да говорим за повишаване на цените на храната. За това алармира в ефира на „Събуди се” проф. Михаил Константинов.

Той коментира масовото  поскъпване на горивата, което предизвика поредица от протести в цялата страна, а това накара Комисията за защита на конкуренцията да стартира проверка в бранша.

Горивата в България поскъпнаха с близо 20% за година, макар цената на суровия петрол да е скочила с по-малко от 5 на сто. Увеличението на газа, дизела и бензина вдига разходите на производители и търговци. Кои стоки и услуги ще поскъпнат в резултат на по-високите цени на горивата.

БЮДЖЕТ 2019: Увеличават енергийните помощи за зимния сезон (ОБЗОР)

Според разчетите на енергийния регулатор увеличението ще е средно с между 2% и 9%. Най-сериозен скок се очаква в Пловдив и София. Най-евтино ще бъде във Варна. Увеличението при тока е по-ниско - около 2 %.

Сметките показват, че с увеличението на цените ще се вдигне и месечната издръжка на човек -  между 70 и 110лв., като по последни данни средната работна заплата в големите градове е за София – 1518лв., Стара Загора – 1101, Варна – 1060лв. в малките градове – например Видин –средната заплата е около 740лв.

Ресорните комисии дадоха зелена светлина за Бюджет 2019

С 3000 лева на месец четиричленно семейство би могло да живее нормално, смята проф. Константинов.

„Това е границата. Общо взето долната граница е 600-700 лева на човек”, добави той.

В момента в София има по-голяма плътност на автомобилите на глава от населението, отколкото в европейските градове и освен това ние „търкаляме” в момента 3,5 автомобила при 6 млн. активно население. Това е потресаващо число. Голяма част са стари автомобили, които малко се карат, но всички големи градове са задръстени от автомобили, каза още той.

По думите му в България все още е голям процентът на укритите доходи.

„Първо има скрита икономика. По най-ниски оценки е 25 на сто, но вероятно е малко повече. Това показва, че нашите доходи са поне с 25 на сто по-високи. Вярно е, че това не отива при всички еднакво. За съжаление, много заплати се плащат в пликове под масата, без да минават през облагане с данъци, което по-нататък става тежко, когато човек трябва да се пенсионира”, уточни проф. Константинов.

По данни на Института за енергиен мениджмънт отоплението с климатик, дори само на скъпата дневна тарифа вече е два пъти по-евтино отколкото с парно. Ако разчитаме на климатика през студените зимни дни, отоплението излиза около 5 стотинки за киловат час, а с централизирано парно е 11 стотинки.

Хранителните продукти също поскъпват. Първият скок в цените се усети още през лятото при хляба – между 10 и 15 стотинки.  Като може да има повторно увеличение през идващите зимни месеци – до 3 процента.

До 5 % по-скъпи храни от догодина заради новите транспортни разходи

Очакваният ръст при месото и колбасите е 2-3 %. Сиренето, млякото и кашкавала с  3-4 %. Само за една година цените на храните в България са скочили с 25%. Търговците прогнозират ново 5% увеличение на цените на хляба, млякото и месото в началото на 2019-та.

„Почти една четвърт от храната я изхвърляме, което е безобразие.По данни на „Евростат” стандартът на българина преди 11 години беше една четвърт от средноевропейския. В момента нашия стандарт е 52% от средноевропейския, т.е.  ние повече от два пъти сме увеличили нашия стандарт и то при положение, че те не са стояли на едно място, т.е. България се развива изключително интензивно с обобщени показатели. Това, че много хора не го усещат лично и искат още, за което са прави, е друго нещо”, посочи той.

Цялото интервю вижте във видеото.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.