Партията определи и датата за следващия си Конгрес

Националният съвет на БСП заседава по важни партийни въпроси. Още преди началото на пленума се чуха критики за опитите за превръщане на БСП в партия от лидерски тип. Вътрешната опозиция отправи обвинения към Корнелия Нинова за авторитарен стил на управление. 

Съветът прие предложението на Изпълнителното бюро на партията за провеждане на конгрес на 26 януари 2019 г. в Националния дворец на културата (НДК). По време на днешното заседание на съвета левицата реши, че на предстоящия конгрес точка за промени в Устава на партията няма да има.

Преди началото на заседанието, част от опозицията критикува Корнелия Нинова, че не е бил спазен уставът на партията, който предвижда поне веднъж годишно да има Конгрес на партията, на който да се обсъдят всички актуални теми  и въпроси, както и дали лидерът трябва да се избира по прекия начин на избори или той да се определя от Конгреса.

„Смятам, че БСП върви към авторитарна и лидерска партия. Цяла поредица от действия. Освен това протичат едни обективни процеси, поради които нашата партия губи  своя масов характер”, каза Георги Божинов.

Депутат от БСП: Предсрочни избори ще има със сигурност

„В БСП  е имало много опити да бъде смазана вътрешнопартийната демокрация. Не са били успешни до момента. Конгрес по устав трябва да има всяка година. Евролистата ще поведе най-достойният, който определи партията”, каза Атанас Мерджанов.

„Всеки е свободен да изразява позиция, оценка и мнение в БСП. Всички са тук, да заповядат, вратата е отворена. Всеки да си направи предложението. Ще се гласуват всички предложения и каквото реши мнозинството”, обясни лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Прокуратурата поиска имунитетите на шестима депутати (ОБЗОР)

Още критики от другарите си Нинова чула по време на заседанието. Най-спорно решение за съпартийците й се оказало назначаването на изпълняващия длъжността шеф на партийния вестник „Дума” Йордан Мичев и той е бил отстранен. Румен Очаров предупредил, че с разчистване на сметки партията става слаба и разединена. Поставил въпроса готова ли е БСП да управлява в това състояние, като подчертал, че властта не се търкаля по улицата, а се взема.

Малко след края на Националния съвет стана ясно, че Мичев сам е подал оставката си, а ръководството на "червените" е обявило конкурс за избор на негов наследник.

Националният съвет на БСП прие единодушно предложената от Корнелия Нинова декларация в защита на Елена Йончева и трима депутати от БСП, които тази седмица внесоха в пътната агенция искане за независима експертиза за състоянието на пътищата и магистралите у нас. 79 депутати, колкото е групата на левицата в парламента, отново ще внесат подписката си в АПИ този път, за да защитят Елена Йончева и останалите трима депутати.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.