Бюджетната комисия отхвърли ветото върху Закона за корпоративното подоходно облагане

Депутатите - срещу ветото на президента. По-високият данък за по-старите автомобили остава, реши Бюджетната комисия в парламента.

Депутатите  отхвърлиха ветото върху Закона за корпоративното подоходно облагане с мотива, че вдигането на данъците ще се отрази и на онези шофьори, които си позволяват да регистрират скъпи коли като товарни и с това да избягват данъци.

От президентството и БСП  контрираха, че не смятат, че вдигането на данъка за колите, произведени преди 2005-та, ще подобри въздуха у нас или ще мотивира хората да купуват по-нови автомобили. Във формирането на цената на данъка вече ще се включва и евро –категорията на превозното средство.

Президентът наложи вето на данъците за стари коли

„За автомобили над 10-11 години и основно с мощност до 100 к.с. , увеличението е над 80 или 100%. От друга страна намалението на новите коли, които са до 5 години и съответстващи на евро 5 и 6 също е на половина”, заяви Илия Христозов от администрацията на президентството

„Как ще се повиши данъка на един 20-годишен с 65 киловата - досега за този автомобил е плащан данък от 30 лева, а сега ще е 70. Увеличението е 35 лева , което месечно е под цената на една кутия цигари”, обясни председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

„Ще има ли екологичен ефект? Човек, който е дал 150 хиляди за луксозна кола и харчейки по 1000 лева за бензин, той дали ще си промени поведението по замърсяването, защото ще плати по 30 лева повече”, попита пък депутатът от БСП Румен Гечев.   

До 30% по-висок данък върху старите автомобили от догодина

Промените в Кодекса за застраховането, с които се въвежда лимит от 5000 лева за неимуществени щети на далечни роднини на загинал на пътя, отпаднаха от дневния ред на комисията. Не е ясно с какви мотиви се отлага точката, с която трябваше кодексът да се пригоди към решението на Върховния касационен съд за разширяване на кръга на имащите право на обезщетения от Гражданската отговорност.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.