Предстоящото поскъпване на тока за големите енергийни потребители с 30% е изключително голямо и неприемливо, поясни той

„Предстоящото поскъпване на електроенергията за големите енергийни потребители с 30% е изключително голямо и неприемливо, а в средносрочен план то се отразява на нашите инвестиционни цикли. Това увеличение се получава, защото от една страна в регулираната част има ръст, тъй като ни намалява компенсацията на разходите за ВЕИ. Компонентът "зелена енергия" пада от 23 лв. на 3,50 лв., от което нашата отстъпка става незначителна, дори имаме увеличение на цена „задължение към обществото“. Това каза пред БНР Константин Делисивков, изпълнителен директор на Българската федерация на големите енергийни консуматори, преди предстоящия традиционен скок в цените на тока от 1-ви юли.

ЦЕНАТА НА ПОСКЪПВАНЕТО НА ТОКА: Ще последват ли масови фалити и по-скъпи стоки?

„Имаме много голяма концентрация на пазарна сила – от една страна това е БЕХ, от една година и ВЕИ секторът участва на свободната енергийна борса. Очаквахме продажбата от толкова много производители по свободно договорени цени да натисне цените надолу. Не се получи точно така. Сега виждаме, че цялата енергия от ВЕИ се концентрира в четири-пет търговци. Това се отразява на пазарните нива. Стана така, че само индустрията и бизнесът са изложени на рисковете на пазара, всички останали пазарни участници са защитени и реализират значителни маржове“, допълни Делисивков в предаването „Неделя 150“.

Ще има ли шоково поскъпване на тока?

Константин Делисивков очерта един от големите проблеми на либерализацията на българския пазар в годините след 2004 година:

„Изпуснахме момента да направим пазарни сегменти… Ако не се отвори напълно пазарът и за бита, и за всички потребители, то съществуването на регулиран сегмент възпрепятства съществуването на енергоемки индустрии в България“.

Делисивков подчерта, че трябва да се приеме план за пълна либерализация на енергийния пазар и за защита на тези групи, които не могат да поемат пазарните цени.

„Цената на социалната политика я плаща бизнесът, тъй като производителите търсят по-високи цени и възвращаемост от свободния пазар. Така влизаме в един порочен кръг на липса на ресурс за работни заплати при нас. Това затваря кръга на необходимостта на допълнителни интервенции“.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.