Проверяват дали част от хората, печелили лотарийни игри, са реално съществуващи

Бизнесменът Васил Божков е предлагал всеки ден 10 000 лева на длъжностно лице от Комисията по хазарта, което да внася предложения за отнемане на лицензи на отделни дружества. Това съобщи на брифинг в четвъртък Сийка Милева, говорител на главния прокурор. Тя обяви, че в хазната липсват над половин милиард лева. И допълни: „Това е коледната надбавка за всеки пенсионер за 10 години”.

 

При акцията в сряда от офис на "Нове Холдинг" са иззети множество картини, които имат белезите на движими културни ценности. При претърсване на казино пък са намерени 400 000 лева.

 

Повдигат обвинения на задържаните при акциите в Комисията по хазарта и офисите на Божков

„Петима души са привлечени в качеството им на обвиняеми, като четирима от тях се намират извън пределите на България. По отношение на петото лице е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление – това е бившият председател на Комисията по хазарта Огнемир Митев”, съобщи Милева. Основната роля на Митев била да си затваря очите.

 

Божков пред NOVA: Няма се върна в България, страхувам се за живота си

Повдигнатото на Божков обвинение е за организиране на престъпна група, действала на територията на цялата страна от 2014 г. Групата е давала подкупи, извършвала е принуда, пране на пари и други престъпления, изброи говорителят на главния прокурор.

Властите разследват и вероятността много от хората, печелили лотарийни игри, изобщо да не съществуват.

„Прокуратурата знае срещу кого се изправя. Знаем, че са огромна хазартна империя, че разполагат с огромна финансова мощ и ще се защитят”, посочи още Милева.

 

Гешев: Време е всеки да плати цената за това, което прави (ВИДЕО)

„Това е най-мащабната операция, която сме провеждали досега”, заяви вътрешният министър Младен Маринов.

Разследването по случая продължава и не са изключени нови арести.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че е възможно Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да състави акт за неизплатените такси от хазартните дружества. Така държавата тепърва ще прави опит да вземе дължимите пари.

От „Нове Холдинг” разпространиха позиция относно запорите, в която ги определят като „абсолютен произвол”.

Ето и цялата позиция:

„Налагането на запори на фирми, свързани с бизнесмена Васил Божков, както и запори на негово лично имущество, без задължителното за това съдебно разпореждане може да се определи само по един начин – като абсолютен произвол”, се казва в позицията на „Нове Холдинг”.

„По силата на Данъчно-процесуалния кодекс на предварително обезпечаване подлежат единствено вземания за данъци и осигурителни вноски, но не и други публични вземания. За да бъдат обезпечени вземания за държавни такси, то същите следва да са установени с влязъл в сила ревизионен акт. Такъв е ревизионен акт, който е минал едноистанционно административно обжалване и двуинстанционно в съда. Това е фактическата ситуация по отношение на твърденията на АДФИ, че Националната лотария дължи невнесени суми от такси за минал период.

По отношение на личното имущество на г-н Божков, по силата на ЗКПОНПИ, КПОНПИ може да изиска запори при наличие на достатъчно данни и обосновано предположение за незаконно придобито имущество, но отново с мотивирано искане до съда. При действия на данъчни органи, това отново не може да стане без влязъл в сила данъчен ревизионен акт.

Отново искаме да напомним, че г-н Божков е акционер във въпросните компании и на тази основа действията срещу него са абсолютно незаконосъобразни.

С всеки следващ ден от началото на тази печална сага става все по-ясно, че целта е овладяването на успешен частен бизнес и футболен клуб, който за последната година бе изваден от фалит. Всички действия на властимащите – хора и институции, са в разрез с действащите в страната ни закони. Те целят на практика да блокират дейността ни като поставят компаниите в невъзможност да извършват нормалната си дейност. Така например, трябваше да бъдат платтени 41 000 евро на мениджърска агенция за два трансфера за ПФК “Левски” и ако тази сума не бе осигурена, клубът би загубил 3 т. от първенството, а при забавяне от 14 дни щеше да бъде изхвърлен от групите. Също днес беше срокът да се платят 144 000 лв. по споразумението за дълговете на клуба в размер на 5 млн. към НАП. Ако не бяха осигурени в срок, това би развалило автоматично споразумението, което щеше да означава поредна огромна загуба за клуба. Това е само един нагледен пример. Утре ние няма да сме в състояние да оперираме с активите на компаниите си поради незаконосъобразните действия на правоохранителните органи и това ще доведе до много последствия на много нива.

Ще търсим правата си в съда и ще отстояваме правото си да работим, въпреки държавните институции и репресивния държавен апарат”, се казва в позицията на „Нове Холдинг”.

Репортери: Ивелина Николова, Стоян Нешев