Какво изпитват лекарите в такъв момент?

Те са първата линия на първата линия. Никога не знаят къде точно отиват и какво точно ще заварят. Тяхна е и отговорността да вземат и правилното решение, което в ситуация на извънредно положене, се оказва доста трудно. Те са екипите на "Спешна помощ". 

Всичко започнало с един италиански сериал за парамедици. Впечатлил го толкова, че вече трета година Митко Стоянов работи именно като такъв - в "Спешна помощ". "Не идвам на работа толкова от финансова гледна точка, защото съм принуден да работя, а защото искам да го работя. Чувствам се добре като съм помогнал на някой. Идеята ми е вечерта да си тръгна и да знам, че съм помогнал на повече хора", каза парамедикът от "Спешна помощ" - София Митко Стоянов.

Още един починал с коронавирус у нас

Митко е на 26 и все още студент по медицина. С лекаря и шофьора, които са в екипа му, казва че са виждали от всичко. Когато коронавирусът навлезе и у нас, те, заедно с всички екипи на "Спешна помощ", преминали през предварителна подготовка. Ситуацията на терен обаче, казва парамедикът, е доста по-различна.

Расте броят на заразените с коронавирус по света

"Не си я предстваях, докато не отидох на пациент с коронавирус. Първото нещо като влязохме, видях страха в очите на пациента. Не знам как да го опиша, просто виждаж един страх. Той се чувства, той не се описва. Целият екип ни беше страх от това нещо, защото за пръв път се сблъскваме с подобен пациент и бяхме доста предпазливи първоначално за нас и след това да дезинфекцираме всичко, да не пренесем заразата. Честно казано, аз лично след първия ми подобен адрес, си мерих температурата на на всеки 2 часа и бях доста притеснен да не съм преносител на този вирус"", каза Стоянов.

28 дни задължителна карантина за заразените с коронавирус

Защитен костюм с качулка, калцуни, маска, очила и ръкавици. На сигнал за евентуално заразен с COVID-19, екипите на "Спешна помощ" отиват така. Когато се върнат, линейката обилно се дезинфекцира, предпазните облекла се изхвърлят, а екипът внимателно почиства всичко от себе си.

От няколко седмици Митко избягва да вижда семейството си, за да ги предпази. Докато всичко премине, предпочита да си говорят по телефона. Той съветва близките, и непознатите просто да не се страхуват, а за бъде помощта им още по-пълноценна, от екипа на парамедика са решили да станат и доброволци.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП