Държавата предлага нови мерки заради икономическата криза

Държавата предлага нови мерки заради икономическата криза. Ще се поемат и осигуровките, дължими от работодателите по мярката 60 на 40. Предвиждат се и безлихвени кредити за малки предприятия.

Намаляват се и глобите за някои от нарушенията на извънредното положение.Санкцията за нарушаване на карантина остава 5 000 лв. Глобите, които ще се налагат за други забрани по време на извънредното положение обаче, ще бъдат намалени. Те ще варират от 300 до 1000 лв. 

При забавяне на плащанията по кредити и лизинг – няма да се начисляват лихви. Спира се изплащането на субсидиите на политическите партии за периода на извънредно положение, а парите ще се използват само за борба с коронавируса.

522 са случаите на COVID-19 у нас, почина още един заразен (ВИДЕО)

„Редуцирането на глобите ще се отнася извън нарушението за мярката на карантина, защото тя наистина е сериозна мярка. Една разходка в парка например, ще струва на този който бъде хванат 300 лв.“, заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

След второто четене при актуализацията на бюджетната рамка, отпадна възможността за заем от Международния валутен фонд. „Рано е за подобен дебат“, заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

Така необходите средства за подпомагане на икономиката в кризата – 4 милиарда и 200 милиона лева ще осигурят през международни финансови институции и външен дълг.

„Да увеличи максималния обем на облигациите, които могат да бъдат издадени в изпълнение на глобалната средносрочна програма за имитиране на дълг от 2015 г. на международните пазари от 8 милиарда евро на 10 милиарда евро“, каза още Стоянова.

Сачева: Работим по мерки, които ще помогнат на бизнеса след края на извънредното положение

„Международни финансови институции не означават Международния валутен фонд. Тук се включва и Европейската инвестиционна банка и Банката за развитие на Съвета на Европа от които вече сме ангажирали ресурс“, категоричен бе Владислав Горанов.

А опозицията оцени тази стъпка на управляващите. „Аз Ви хваля, г-н Горанов. Това е правилна постъпка. Това уточнение беше важно. Изглежда малко по-добре сега това, което чувам. Разбрахме, че не става дума на този етап за повче от 10 милиарда дълг“, каза Румен Гечев от БСП.

„Адмирирам новото предложение“, заяви Йордан Цонев от ДПС.

Държавата поема и част от осигуровките по схемата 60 на 40 (ВИДЕО)

От ДПС поискаха преразглеждане на мярката 60 към 40, каквото заявка направиха и работодателските организации. „Аз смятам, че предвид и реакцията на бизнеса, това ще бъде справедливо – осигуровките да не са изцяло за сметка на бизнеса и работника, а частта 60, която държавата поема, да поеме и осигуровките. Виждате, че има негативна реакция, а то не е лошо предложение. Това е и анонс на правителството към съпричастност на бизнеса“, посочи още Цонев.

Според разчетите, заради кризата, тази година бюджетът ще събере почти 2 милиарда и половина лева по-малко.

Така на практика държавата изпълни предложението на КРИБ по отношение на мярката 60 към 40. Окончателно промените ще бъдат гласувани от депутатите утре на извънредно парламентарно заседание.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП