Линейката пристигнала за 5 минути, заяви директорът д-р Георги Гелев

Линейка пристига на мястото на катастрофата, при която загина Милен Цветков, за 5 минути, но екипът намира журналиста в кома. Това стана ясно на брифинг на Спешна помощ. 

„Сигналът е подаден в 18:16 часа, диктуване след приемането – 18:19 минути, реанимационният екип от лекар, сестра и шофьор-парамедик е бил на мястото в 18:23 часа. На практика са пристигнали за 5 минути”, заяви д-р Гелев.

ШОКИРАЩИ КАДРИ: Шестима души пресичали кръстовището в момента на катастрофата с Милен Цветков (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите му лекарката е заварила на платното близо до тротоара мъж по гръб, на когото граждани са му оказвали първа помощ – изкуствено дишане уста в уста.

Милен Цветков загина в жестока катастрофа

„Тя го заварва в кома”, обясни д-р Гелев. „Веднага са започнали да му правят сърдечен масаж и обдишване. След няколко минути са го поставили на гръбначната шина, вкарали са го в линейката, включен е на монитор, за съжаление вече е имал единични сърдечни удари, продължили са да го обдишват, правили са медикаментите мускулно. Няколко пъти са опитали интубация, но не се е получила”, каза още директорът на Спешна помощ.

В ПАМЕТ НА МИЛЕН ЦВЕТКОВ: Спомените на дългогодишните му колеги

Милен Цветков издъхнал пред входа на „Пирогов”.

„Дотогава никой не знае, че това е Милен Цветков. Промените, които са били по него, са го променили до неузнаваемост. Всички знаят кой е Милен Цветков, биха го разпознали”, коментира д-р Гелев.

„Не само аз, а и всички наши колеги са дълбоко възмутени от прочетеното и видяното в медиите и е крайно време да се престане със сатанизирането на екипите на „Спешна помощ””, каза още д-р Гелев. „Винаги, когато има подобни инциденти, минутата се възприема като час”, каза още той.

Задържаха приятелката на шофьора, причинил катастрофата с Милен Цветков

Свещи на прозорците в памет на Милен Цветков и всички жертви на катастрофи (ВИДЕО)

Мъжът, предизвикал катастрофата с Милен Цветков - син на директора на "Винпром Карнобат"

Запитан защо Цветков не е закаран в по-близката до мястото болница – „Токуда”, шефът на Спешна помощ-София, заяви, че там няма спешна шокова зала. „В София има три болници с шокова зала, в която могат да се извикат лекари от всички специалности - в „Пирогов", във ВМА и в „Св. Анна””, обясни Гелев.

 

„Човек без подготовка за долекарска помощ на практика не може да помогне по никакъв начин в подобен инцидент. Ако се приеме, че всеки с шофьорска книжка е преминал обучение по долекарска помощ, това е крайно недостатъчно. Хората, които могат да окажат адекватна медицинска помощ, са екипите на спешната помощ. Обдишването „уста в уста" може и да навреди, то се прави по специален начин - повдига се главата назад, но ако има фрактура в шийния отдел на гръбначния стълб, може да се прекъсне гръбначният мозък, което води до мигновена смърт. Състоянието на Цветков е било несъвместимо с живота, но предстои съдебно-медицинска аутопсия. Ударът в колата му е бил жесток”, каза Георги Гелев.

Синът на депутата Лъчезар Иванов пътувал в колата, предизвикала катастрофата с Милен Цветков

СЛЕД СМЪРТТА НА МИЛЕН ЦВЕТКОВ: Вълна от съпричастност и призиви за справедливост

Задържаха майката на дрогирания шофьор, предизвикал катастрофата с Милен Цветков

ВСИЧКО ЗА КАТАСТРОФАТА И РАЗСЛЕДВАНЕТО ПО СЛУЧАЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.