Броят на смъртните случаи в глобален мащаб е скочил с повече от 5 500 души

Вчера светът отчете нов печален рекорд за най-много случаи на коронавирус - 308 000.  Държавите с най-много новозаразени са Индия, Съединените щати и Бразилия. На фона на тези данни някои страни обмислят повторно въвеждане на обща карантина.  А в Европа това съвпада с началото на учебната година.

Израел стана първата страна на света, която връща карантината в национален мащаб. Причината е резкият скок на броя на новозаразените, който достигна 4 000 души на ден. В страната вече има натрупано недоволство от карантината и начина по който правителството се справя с болестта. Новите мерки предвиждат затварянето на училищата и моловете. Ще бъде забранено отдалечаването на повече от 500 метра от дома.  

Същевременно в повечето държави в Европа започна учебната година. Това съвпада с ръст на броя на заразените почти във всички страни. Италия, която държа училищата затворени по-дълго от всяка страна в Европа, от днес пусна учениците в класните стаи.

Началото на заниманията предлага цяла редица проблеми. В Италия най-малките не учат на чинове, а седят на земята пред преподавателя. Противоепидемичните мерки изключват това. В същото време близо 2,5 милиона ученически чинове не пристигнаха на време и не всички ученици започнаха годината според новите правила.     

 

 

В същото време бившият премиер Силвио Берлускони излезе от болница в Милано, където се лекуваше в последните 10 дни и се похвали, че е преборил COVID-19

Личният лекар на Берлускони каза на журналистите, че 83-годишният политик е щял да загуби живота си, ако се беше заразил през февруари или март. Според него сега лекарите знаят много повече за болестта и са успели да спасят Берлускони.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.