Темата коментираха Любомир Дацов и Васил Велев

Какво ще се случи с икономиката ни по време на кризата и каква зима ни очаква? В ефира на „Здравей, България” темата коментираха финансистът Любомир Дацов и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

ЗА ПАНДЕМИЯТА И ПАРИТЕ НИ: Как ще излезе България от кризата?

„За да се прецени дали едни мерки са адекватни и на място, трябва да имаме общата картина. Но нямаме такава правителствена икономическа рамка. Може би тя ще бъде публикувана след няколко дни, тъй като бюджетът до края на месеца трябва да бъде внесен в парламента”, обясни Дацов.

Според него разходите не са насочени към точно определена цел. Това означавало, че правителството си представя възстановяване на икономиката през следващата година. Според Дацов тези параметри са оптимистични. Тезата му подкрепи и председателят на АИКБ.

АИКБ с препоръки за държавния бюджет през 2021 г.

„Тези пари ги няма и няма да бъдат произведени през 2021 г. Тази година имаме значителен БВП – ние го прогнозираме между 3,5 до 5,5%. Тези няколко милиарда в повече разходи ще доведат до дефицит в бюджета, което ще доведе до заем”, каза Велев.

Според него сегашният заем ще стигне, ако не се прибегне до превъоръжаване и няма други непредвидени разходи. Велев смята, че редица от увеличените разходи са погрешни и се правят по неправилен начин.

„Рязкото увеличаване на минималната пенсия обезсмисля осигуряването върху реалните доходи. Това е ясен сигнал: осигурявай се на минимална заплата, защото накрая ще получаваш една и съща пенсия. Минимална пенсия въобще не трябва да има. Пенсията е според това за колкото си се осигурил. Когато тя е толкова малка, че не може да се живее нормално с нея, тогава влиза в сила социалното подпомагане”, коментира още Велев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.