Церемонията бе ръководена от председателя на Върховния съд Джон Робъртс

Джо Байдън се закле като 46-ия президент на САЩ. Избраната за вицепрезидент на Съединените американски щати Камала Харис също положи клетва.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Байдън и Харис се заклеха, че ще изпълняват вярно длъжността президент и вицепрезидент на Съединените щати, като ще опазват, защитават и закрилят Конституцията на страната. 

"Аз, Джозеф Робинет Байдън-младши, тържествено се заклевам да изпълнявам честно задълженията на президент на Съединените щати, и да влагам всичките си сили, за да пазя, защитавам и поддържам Конституцията на Съединените щати. И нека Бог да ми помага", произнесе той традиционните фрази на клетвата, повтаряйки ги след председателя на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс.

През това време лявата ръка на 78-годишния нов президент бе поставена върху Библията, която държеше пред него съпругата му Джил Байдън. Този екземпляр на свещената книга от 127 г. принадлежи на неговото семейство.

 

 

Байдън е вторият католик след Джон Кенеди, който поема президентския пост на САЩ.
Пред същата Библия Байдън на два пъти положи клетва като вицепрезидент в правителството на Барак Обама през 2009 г. и 2013 г., както и многократно като сенатор преди това. Пред нея е полагал клетва и покойният му син Бо като главен прокурор на щата Делауер.

„Днес е денят на Америка. Днес е денят на демокрацията. Ден на история и надежда. С увереност да обновим, защото Америка е изпитвана непрекъснато, но винаги е успявала да се справи. Днес ние честваме триумфа не на кандидат, а на кауза. А каузата е демокрацията”, бяха първите думи от речта на новия американски президент. 

 

 

Речта на Байдън: Днес е денят на Америка. Днес е денят на демокрацията (ВИДЕО)

„Хората, волята на хората беше чута. Ние се вслушахме. Отново повтаряме, че демокрацията е безценна. Тя е крехка и в този момент, приятели, демокрацията победи!”, допълни Байдън.

„На тази свещена земя, където само преди няколко дни насилието се опита да разклати основите на демокрацията, ние пак сме една неделима нация пред Бог. Ние предприехме един мирен преход на властта, както през последните векове, по нашия американски начин, по един смел, оптимистичен начин. Ние знаем каква нация можем и ще бъдем”.

 

 

Инаугурацията се провежда при извънредни мерки за сигурност и военно присъствие заради щурма в Капитолия преди дни от привърженици на Доналд Тръмп.

Другият риск също е минимизиран - този от заразата с COVID-19. Жителите на Вашингтон са призовани да си останат у дома и да гледат онлайн церемония. 

ВСИЧКО ЗА ВСЪПВАНЕТО В ДЛЪЖНОСТ НА ДЖО БАЙДЪН ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.