Засега не се предвижда единно затягане на мерките в цялата страна

Тази сутрин към регистъра за записване за ваксиниране е имало тежка хакерска атака. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов във Велико Търново.

„Информационно обслужване” удържа на тази хакерска атака и всичко е абсолютно съхранено и нямаме никакъв достъп до базата данни“, уточни той.  

Над 25 000 записани в електронния регистър за ваксинация в първия ден

Здравният министър допълни, че eлектронният регистър за ваксиниране е направен според очакваните доставки на ваксините.

От изказването му стана ясно, че България е изпратила 600 проби за изследване в Германия, за да се прецени каква е честотата на разпространението на британския щам на коронавируса у нас. Той уточни, че засега не се предвижда единно затягане на мерките в цялата страна.

Над 90% от пробите в Кюстендил и Бургас са от британския подвид на коронавируса, а за цялостната картина в страната се чакат резултатите от изследването в Германия, посочи здравният министър.

Преговаряме за ваксини от страни извън ЕС след разрешение от ЕК

Той поясни, че спирането на плановия прием и на плановите операции в някои от болниците е предпазна мярка за разпространението на британския щам в лечебните заведения, защото той много трудно се хваща от бързите антигенни тестове.

Според министъра няма да бъде логично поредно „затваряне” на цялата страна, защото то няма да бъде справедливо за всички населени места и хора. Като пример той посочи, че във Великотърновска област за последните четири дни заболеваемостта е 165 човека на 100 000 души, докато в Бургас този индекс надхвърля 300, а в Кюстендил 400 заболели на същия брой население.

Как да запазим час за поставяне на ваксина срещу COVID-19 (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Именно затова говорим за локални мерки и локален подход за управление на кризата, като това вече сме го правили”, каза проф. Ангелов и допълни, че това е начинът за спиране на разпространение на заразата.

Здравният министър посочи, че се обсъжда въвеждането на зелени ваксинационни паспорти за чуждестранните туристи у нас, за да не бъде провалено началото на летния туристически сезон. 

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БНР