До Бойко Рашков е постъпил сигнал от председател на политическа партия

В МВР е постъпил сигнал до служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков във връзка с изграждането на междусистемна газова връзка Гърция – България. Сигналът е подаден от председател на политическа партия

Министър Рашков е разпоредил незабавна проверка по сигнала. Ще бъдат изискани и данни от Министерството на енергетиката, които да бъдат приобщени към проверката.

ПРЕВОЗВАЧИТЕ - ПОД ЛУПА: "Автомобилна администрация" започна проверки

Проектната компания “Ай Си Джи Би” АД, която участва в изграждането на интерконектора Гърция-България, изпрати своя позиция във връзка с инициираната проверка. 

В нея се посочва, че “Ай Си Джи Би” АД ще окаже пълно съдействие на съответните държави органи във връзка с провеждането на проверка и ще предостави своевременно всяка поискана информация и документация по осъществяването на проекта IGB. 

Проверяват за незаконна сеч и строителство около язовир "Искър"

Ето и пълния текст на позицията на компанията: 

По повод информация в медиите за постъпил сигнал към Министерство на вътрешните работи на Република България във връзка с изграждането на интерконектора Гърция-България и иницииране на проверка, проектната компания “Ай Си Джи Би” АД заявява следното:

“Ай Си Джи Би” АД ще окаже пълно съдействие на съответните държави органи във връзка с провеждането на проверка и ще предостави своевременно всяка поискана информация и документация по осъществяването на проекта IGB. Дейността на проектната компания по управление на проекта се осъществява в синхрон с българското и европейското законодателство и отговаря на най-високите стандарти.

Проектът за изграждане на междусистемна връзка с Гърция се финансира частично със средства от европейски структури и фондове, както и със заем от Европейската инвестиционна банка, което налага допълнителен механизъм на контрол. Това гарантира, че всички дейности и процедури по реализацията на проекта се изпълняват съгласно всички законови предписания. IGB подлежи на редовни проверки и одити от независими международни институции, от което зависи усвояването на финансовите средства. Законосъобразността на всички

действия на проектната компания и на основните изпълнители е пряко обвързана с напредъка по изграждането на проекта. Без положителни резултати при постоянния извършвания контрол IGB изобщо не би могъл да се осъществява.

Спекулации по темата за извършени нарушения целят единствено да уязвят репутацията на проекта и да доведат до неговото блокиране малко преди той да бъде завършен и въведен в експлоатация. С наближаване на момента на приключване на строителството зачестяват атаките срещу проекта, въпреки напредналата фаза . “Ай Си Джи Би” АД заявява, че подобни опити за неговото проваляне няма да успеят.

“Ай Си Джи Би” АД си запазва правото да предприеме действия по съдебен път при отправяне на внушения или твърдения, несъответстващи на истината.