Операцията е под юрисдикцията на Европол и Евроджъст

Полицейските власти на няколко държави в света иззеха уеб домейните и сървърите на виртуалната мрежа Double VPN. Има спрени сървъри и в България, предаде БНР.

ПРЕСТЪПНИЦИ В МРЕЖАТА: Теч на милиони заради кибератаки в България

Мрежата даваше възможност за укритие на киберпрестъпници при атаки срещу жертви в онлайн пространството. В акцията са взели участие властите на Съединените щати, Канада , Нидерландия. Операцията е под юрисдикцията на Европол и Евроджъст. По време на акцията са иззети сървъри по целия свят. В същото време уеб домейните на мрежата, служила за прикритие на хакери, са били заменени с началната страница на правоприлагащите органи в различните страни.

Кой може да открадне самоличността ни в интернет

Спряната мрежа Double VPN беше силно рекламирана на руски език, както и в англоговорящите форуми за киберпрестъпност. Тя служи като средство за маскиране на местоположението и самоличността на операторите на фишинг измамниците.

Услугата твърди, че предоставя високо ниво на анонимност като предлага дори двойни тройни и четворни връзки на своите клиенти. Чрез подобни връзки са осъществявани и десетки компрометирания на мрежи по целия свят, обясняват от Европол.