Отлагането на делото бе поискано от адвокатите на обвиняемия политик

Само един от тримата призовани свидетели се яви в Окръжния съд в Кърджали на днешното заседание по делото за тежката катастрофа, с участието на Лютви Местан. При инцидента на 14 април 2019 г. на разклона за момчилградското село Загорско загина бебе на шест месеца.

Приключи изслушването на свидетелите по делото "Местан"

Местан присъства на заседанието. В залата не се явиха другият обвиняем - бащата на загиналото бебе Юсеин Ахмед, управлявал семейния автомобил при настъпилата катастрофа и частните обвинители, в лицето на пострадалото семейство.

Свидетелят бе разпитан, а пред магистратите бе изложена и техническа експертиза за изследване на достоверността на направени по случая видеозаписи. Неявяването на другите двама свидетели - двама лекари, бе причина защитниците на Местан да поискат да не бъдат разгледани направените петорна автотехническа и седморна комплексна автотехническа и съдебно-медицинска експертизи. По думите на адв. Нацко Дойчев, лицата са преки свидетели на част от инцидента и по-точно - лицата оказали първа помощ на загиналото бебе. Пред тричленния съдийски състав на Окръжния съд, защитникът отбеляза, че показанията на въпросните двама лекари не присъстват в направената комплексна експертиза, а техните показания са от съществено значение за хода на делото, за да бъде допълнена в детайли картината и определена точната причина за смъртта на пеленачето.

Делото „Местан”: Обвиняемият политик с неофициален следствен експеримент

След кратко съвещание, Окръжният съд в Кърджали реши да уважи искането на защитата на Лютви Местан и насрочи следващо заседание за 22 ноември. На него трябва да бъдат разпитани двамата свидетели, след което вещите лица да представят резултатите от направените експертизи.

Източник: БТА