Разследването сочи, че Масуд Абдо е организатор на мигрантски канал

Присъда за сириеца Масуд Абдо и други трима души за трафик на нелегални мигранти през българска територия. Масуд Абдо получи условно наказание – 11 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок и глоба от 2500 лева. Присъдата е окончателна. До нея се стигна, след като 29-годишният сириец призна изцяло вината си и сключи споразумение с прокуратурата по делото за трафик на бежанци.

Разследването сочи, че той е организатор на мигрантски канал. През август при преследване между автобуса с мигранти и органите на реда, загинаха двама полицаи. Това дело още не е приключило. Предстои разглеждането му.

ДВАМА ПОЛИЦАИ, УБИТИ ПРИ ГОНКА: Автобус с мигранти се вряза в патрулката им (ОБЗОР)

Масуд е признал, че е прекарал у нас 20 бежанци от Мароко и Афганистан. За укриването им му помогнали мъж и жена, овчари от Средец. Семейството скрило мигрантите в един от оборите.

А днес стана ясно, че избягалият в началото на месеца сириец от затвора в Стара Загора, е брат на Масуд Абдо.  

„Призна се за виновен за това престъпление”, каза прокурорът по делото. Той обясни, че бежанците са плащали по 3000 евро на човек. Сумата се е разпределяла по етапи и на различни хора. „Тук споразумение се сключва за едно от престъпленията. Делото ще се върне в досъдебна фаза и разследването продължава”, обясни още прокурорът. „20 души от Мароко са прекарани през границата. Имаме информация, че всичко започва от територията на Турция, където се прекарват групите”, обясни прокурорът.

 

 

Помагачите на Масуд също сключиха споразумение с прокуратурата. Двама получиха ефективни наказания по 3 месеца затвор, а третият - жена, получи 8 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.