Вижте как бяха спуснати парашути с провизии

Бразилските военновъздушни сили се включиха в помощта на местното население яномами. Бяха спуснати  с парашут пакети с храна и провизии от самолет в територията на резервата, за да се помогне със справянето с кризата с гладуващото племе.

„Трябва да направим всичко, за да им помогнем“, каза майор Джулиана Фрейре Вандестийн пред местни медии.

С население от около 35 000 души, племето яномами живее в 250 села в тропическите гори на Амазонка, близо до границата между Венецуела и Бразилия.

КАДРИ ОТ ДРОН: Вижте мащабите на обезлесяването в бразилска Амазония (ВИДЕО)

Замърсяването, причинено от незаконния добив на злато, е довело до широко разпространено недохранване и смъртни случаи сред местния народ.

Миналата седмица президентът Лула да Силва обяви спешна медицинска помощ на територията на яномами. Като първа стъпка от операцията с наименованието "Защита", правителството на Лула разпореди забрана за полети във въздушно пространство над резервата и блокиране на речния трафик, насочен към незаконния добив за злато в района.

Предшественикът на Лула, Жаир Болсонаро, се застъпваше за добива на ценния метал в защитени местни земи и правителството му си затваряше очите за нашествията в резерватите от миньори и незаконни дървосекачи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.