Той ще бъде изстрелян през юли на борда на ракета Falcon 9, на SpaceX

Европейската космическа агенция представи новия си космически телескоп, който ще изследва небето в опит да се разгадае тъмната материя и разширяването на Вселената.

Космическият апарат, наречен Евклид, има за цел да изгради 3D-карта на Вселената. Той ще заснеме галактики на разстояние 10 млрд. светлинни години и на повече от една трета от небето.

Учените се надяват, че новият телескоп ще позволи да се разбере по-добре как невидимите за човешкото око тъмна материя и тъмна енергия играят ролята в ускоряващото се разширяване на Вселената.

Телескопът "Джеймс Уеб" засне клъстера "Пандора" (СНИМКА)

Телескопът ще бъде изстрелян през юли на борда на ракета Falcon 9, на SpaceX.

“Вселената се разширява все по-бързо и по-бързо, така че нещо я кара да го прави. Има много енергия, която не можем да видим и да обясним и я наричаме тъмна енергия. Космологията в момента е много вълнуваща: имаме тъмна материя, тъмна енергия, 95% от всичко там не можем да обясним, космологичните модели не работят съвсем добре и се надяваме, че Евклид ще направи огромен напредък в разбирането на всички тези въпроси”, каза Александър Шорт, ръководител на мисията Евклид.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.