Запознайте се с интересния процес на производство на специалната добавка

"Колатура ди Аличи" е известен италиански рибен сос, който съдържа само от сол и аншоа. Отлежава цели три години. По традиция се произвежда в италианския град Четара.

Рибният сос, който може да се купи от магазините по света, в повечето случаи е промишлено произведен, но в Четара той се прави на ръка. От буре с 25 килограма риба остават около три литра сос.

„Моцарт на сирената”: Какви са тайните на един от най-добрите майстори в света (ВИДЕО)

Целогодишният процес на ферментация в специални кестенови бъчви е задължителен за специалитета. След като настъпи големият момент, една от бъчвите се пробива и сосът започва да изтича бавно. Този процес отнема цяла седмица.

По улиците на Четара в Южна Италия "Колатура ди Аличи" е навсякъде. Всеки ресторанти го сервират, обикновено - със спагети. Рибният сос обаче може да се използва като подправка за почти всички ястия, но не е никак лесно да се дозира правилно. Вкусът е пикантен, но и много интензивен. Ако се добави по-голямо количество, ястието може да стане твърде солено.

Всеки, посетил Четара обаче, задължително трябва да опита вкуса, който съществува от древността. 

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Маргарита Стоянчева