Вижте уникалните украшения

В малка работилница в камбоджанската столица златарят Тоен Чанта използва купища гилзи, които превръща в бижута.

Чанта започва да прави бижутата в памет на баща си, който загива по време на ултрамаоисткия режим на червените кхмери между 1975-1979 г. „Аз съм жертва на войната като камбоджанец, който загуби членове на семейството си от нея и сега светът също е във война. Правя това, за да покажа, че светът не иска война, разделение и всички искаме мир“, каза златарят.

ИСКРЯЩ И РОЗОВ: Продават за над 35 млн. долара уникален диамант (ВИДЕО)

Чанта и неговият персонал събират куршумите от стрелбищата в града, както и от различни военни полигони, след което ги разтапят и изливат във форми. Неговият характерен дизайн е този на цвете, което е символ на камбоджанската култура.

„По време на войната трябваше да бягаме от куршумите. Не знаехме кога може да умрем. Искам тези бижута, направени от гилзи, да бъдат символ на мира. Чрез тях си спомняме какво сме загубили и не искаме това да се случи отново", казва той.

Британка откри случайно в дома си диамант за 3 млн. долара

През 1992 г., след като майка му почива, Чанта живее в сиропиталище в западната провинция Пурсат. Там той получава уроци по кхмерски и английски език, заедно с други професионални умения. След това той се премества в Пном Пен и работи в ателие за бижута, където собственикът събира артилерийски снаряди за спомен. Тъй като златото е скъпо, Чанта започва да превръща гилзите в лъскави бижута и да ги продава до златните бижута на по-ниска цена. Постепенно неговите творения се превръщат в хит.

„Харесвам пръстените и гривните, защото всичко е ръчно изработено и уникално“, каза Йен Ченда, клиентка, която наскоро е посетила неговия щанд на местен пазар.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.