Представители на БСП разговаряха с президента Румен Радев

Продължават консултациите за съставяне на кабинет при президента Румен Радев. Петата политическа сила в 49-тото Народно събрание - БСП, се яви на "Дондуков" 2. Социалистите, водени от своя лидер Корнелия Нинова, ще запознаят държавния глава със своите приоритети.

"След една предизвикателна и оспорвана предизборна кампания, БСП успя да съхрани своето присъствие и влияние в българския парламент, което беше много важно, защото точно днес страната ни има нужда от партия с богат парламентарен опит и готовност да търси диалога и компромисите. Това доказахте с участието си в последното редовно правителство", каза Радев в началото на консултацията.

СНИМКИ ОТ КОНСУЛТАЦИИТЕ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

Той отново очерта приоритетите пред 49-ото Народно събрание - сформирането на устойчиво правителство с ясни приоритети и дългосрочни цели, законодателната дейност и приемане на бюджет.

"Бих искал да разбера как виждате формулата за излизане от кризата. Ясно е, че всеки трябва да направи компромиси, но докъде сте готови да стигнете вие? Доколкото разбрах, БСП споделя част от законовите приоритети на първите две политически сили. Как виждате решенията за приходи, разходи, бюджетен дефицит и отстояване на покупателната способност на българските граждани в условията на инфлация, както и съхраняването на дългосрочната финансова стабилност на страната ни?", попита държавният глава.

Корнелия Нинова подчерта, че за БСП има четири спешни въпроса за решаване в парламента. "Първият е абсолютно приоритетен - борбата с инфлацията, увеличаване на доходите, битката с бедността и нарастващите неравенства, както и намаляване на цените. Вторият приоритет са законите за ПВУ, третият - съдебната реформа, която да доведе до справедливост, а четвъртият - усилията ни за приемането на България в Шенген", каза лидерът на левицата.

Според нея е възможно постигането и на четирите цели, но само чрез приемане на държавен бюджет.

"Законите по ПВУ биха променили приходната част от бюджета. Социалната програма, на която държим, би увеличила разходите. Така че, каквото и да говорим по тези въпроси, изконният е въпросът за бюджета. Всички партии си мислят, но никой не смее да Ви каже: беше грешка, че миналата година не внесохте бюджет и не го приехме. Сигурна съм, че и вие го отчитате като такава. Ако това се беше случило, сега щяхме да имаме спокойствие и предвидимост до края на 2023 г.", коментира още Нинова.

Според нея и съпартийците ѝ към момента има две възможни решения - да се формира трайно мнозинство с редовно правителство, което да направи бюджет и да определи политиките в него или служебният кабинет да внесе бюджет.

"Въпросът е, че нямаме информация за това какво е заложено в него. Ние имаме принципни позиции по бюджетната политика - няма да подкрепим предложения за увеличаване на данъци, замразяване на доходи, отнемане на социални придобивки и на икономически стимули на малкия и среден бизнес. Натискът бюджетният дефицит да е под 3%, за да влезем сега и веднага в еврозоната, за нас не е приемлив. Българската икономика не е готова за еврозоната. А изкуственото натискане на дефицита би довело до орязване на разходи.  Редица държави надвишават дефицита от 3%, за да спасят икономиките си и да се погрижат за народите си. Ние споделяме такова виждане, а то е и европейска практика", каза Нинова.

Тя подчерта, че партията ѝ ще подкрепи някои от законите по ПВУ, които срещат одобрението на ГЕРБ-СД и ПП-ДБ. "Те обаче имат списък от заглавия, но по някои закони няма съдържание. Когато се стигне до детайлите, мнозинството, което се е обединило около заглавията, ще има различни мнения. Тези закони нямат никаква финансова обосновка, а тя трябва да се заложи в бюджета", обясни Нинова.

Тя категорично заяви, че БСП няма да подкрепи Закона за борба с домашното насилие заради текстовете за джендър идеологията при децата. И допълни, че в четвъртък социалистите са внесли същия закон с изчистени текстове. 

"Ние предлагаме самостоятелна програма от закони, например МРЗ като 50% от средната да влезе в сила от 1 юли, а не от началото на 2024 г. Изключително наложително е и увеличаването на наказанията на пияни и дрогирани шофьори, както и за обвинените в детска порнография", каза още Нинова.

Тя коментира и бъдещите действия на БСП, в случай че партията бъде поканена от мандатоносител на разговори за съставяне на кабинет. "Тогава ще проведем бързо вътрешнопартийно допитване. Бюджетът е на първо място в нашите позиции, всичко останало е преливане от пусто в празно, хвърляне на прах в очите на хората и демонстрация на дейност, която няма да доведе до резултат. Политическата нестабилност води до задълбочаване на икономическата криза и социалните проблеми", заключи Нинова.

На думите ѝ президентът отговори, че действително моментът с внасянето на бюджет през 2022 г. е бил спорен. "Ако бюджетът беше внесен и всички тези 10 млрд. претенции за допълнителни разходи бяха включени, дефицитът в момента щеше да е много по-висок. Очаквам днес или най-късно в понеделник МС да излезе със своя замисъл за Закон за държавния бюджет. Така ще има яснота и за политическите партии. Ще може да се оформят мнения и коригиращи програми, но и наистина да имаме приет бюджет", каза Радев.

 

След края на срещата Корнелия Нинова заяви пред журналисти, че ако БСП получи покана за участие в кабинет, ще вземе финалното решение след вътрешнопартийно допитване.

"Ако получим трети мандат, ще го мислим", обясни Нинова. И подчерта, че кабинет на малцинството би бил "изключително нестабилен, непредсказуем и дори опасен". 

По-късно в днешния ден на "Дондуков" 2 държавният глава ще посрещне на консултации и представители на най-малката парламентарна група - „Има такъв народ”.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.