"Най-добре е да се състави програмно правителство без стари лица”, обясни проф. Киров

„Случвало се е да се водят преговори за съставяне на кабинет, но такива като сегашните – не. Ние сме уникална държава, защото в редки случаи за формиране на правителство на парламентарното малцинство, то винаги е от най-голямата сила в парламента. Обикновено тя получава подкрепа от по-малките партии. А да се откаже от своя мандат и да подкрепи втората – такъв кабинет на парламентарното малцинство в Европа не се е случвал”. Това заяви преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Борисов за спряганите имена в кабинет на ПП-ДБ: Изпускат ги контролирано, искат да ги чекират

Той обясни, че преговарящите страни - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, са се разбрали за имената на няколко десетки закона, но няма договорено съдържание на тези текстове. „Не е ясно дали става въпрос за закони, внесени от служебния кабинет, които ще бъдат подкрепени от бъдещото мнозинство, или участниците в тази квазикоалиция ще внасят по съответните заглавия, за които са се разбрали”, каза проф. Киров.

Петкова: Нямаме информация от ПП-ДБ за състав на кабинет, появилите се имена звучат като шега

Според него президентът Румен Радев забави процедурата по връчване на първия мандат за съставяне на кабинет, за да даде възможност на служебното правителство да има бюджет за 2023 г.

„Той дължи няколко отговора на обществото. Каза, че ако има повече министри като Кирил Петков, България ще стане друга. И тя стана друга – сгромолясваща се държава. В същия момент някои политици бяха наречени „шарлатани”, а тези „шарлатани” се опитват да формират правителство. За мен най-добре е излъчване на програмно правителство без стари лица. Изхабени политици не трябва да влизат в този кабинет”, обясни проф. Киров.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook