С музикантите ни среща екипът на „Дойче веле”

Украинското дуо „Творчи” е един от фаворитите на тазгодишната „Евровизия”. С песента си „Стоманено сърце” Андрий Хуцуляк и Джефри Кени искат да дадат на сънародниците си кураж в трудното време, в което живеят. Дуото, чието име в превод означава „Творческите”, смята, че по време на война трябва да се говори за това, което се случва. Техният начин за комуникация е музиката.

Историята на „Творчи” започва през 2017 г. По това време Андрий заговаря роденият в Нигерия Джефри в украинския град Търнопол. И двамата следват фармация в университета, но музиката е това, което наистина ги интересува. Андрий пита Джефри, дали може да упражнява с него английски език, а той да помага с украинския. Джефри се съгласява и това поставя началото на дуото.

Афробийтовете – хит на клубната музикална сцена (ВИДЕО)

Певецът идва в Украйна от Нигерия преди десет години, за да учи. Въпреки войната, Джефри решава да остане. И сега, четири албума и няколко хит сингъла по-късно, „Творчи” са една от най-успешните групи в Украйна.

Те спечелят предварителния кръг на „Евровизия” в страната си при необичайни обстоятелства. Той се провежда на 102 метра под земята в метростанция в столицата Киев. Сцената била перонът.

ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ТАЛАНТИ: Братя на 7 и 9 години – виртуози на пианото и цигулката (ВИДЕО)

Миналата година Украйна спечели титлата на „Евровизия” с групата „Оркестър Калуш”. Тази година „Творчи” ще изпрати своето послание към света с електронна музика. В момента дуото е на турне из Украйна. Страната им обаче не може да бъде домакин на големия конкурс заради войната. Елитната музикална надпревара ще се проведе във Великобритания.

Още за дуо „Творчи” гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.