Разказва екипът на „Дойче веле”

Богато орнаментирана циментова замаска краси таваните и сводовете на множество катедрали и дворци по света. Мазилката обикновено се изработва от гипс и се рисува на ръка.

Португалската художничка Ива Виана работи и живее във Виана до Кастело. В ателието си тя създава произведения на изкуството от мазилка, с голямо разнообразие от форми и размери. Произведенията ѝ доказват, че мазилката може да бъде и много модерна.

Мозайката като произведение на изкуството (ВИДЕО)

За художничката са важни всички работни стъпки. Казва, че работата с този материал е вдъхновение. Творбите на Ива Виана красят домове, ресторанти и хотели по целия свят.

Всяко произведение започва със скица. Ива излива течния гипс в специално изработена за съответния мотив силиконова форма. За да направи мазилката по-нечуплива, тя смесва влакна от сезал.

Равномерното разпределение на масата обаче не работи и без мускулна сила. След около 15 минути калъпът се отстранява от изсъхналата мазилка. А Ива превръща днешните истории на своите клиенти в мазилка, пренасяйки традицията на един вековен занаят в настоящето.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.