Коментар на д-р Мими Виткова и проф. Николай Младенов

Само един екип на Спешна помощ обслужва община Балчик, в която през летните месеци населението се увеличава многократно. Медиците признават, че има риск за здравето на хората. Не защото не си вършат работата, напротив - защото натоварването е огромно, а ресурсите им са ограничени. И имат нужда от спешна помощ. В позиция на МЗ се казва, че директорът на центъра трябва да организира работата на екипите във филиала, така че да има непрекъсната спешна медицинска помощ. 

Бившият здравен министър д-р Мими Виткова смята, че има силен дефицит на специалисти по здравни грижи и няма как един директор да намери кадрите, които са му нужни. "Това е бягане от отговорност. Ако МЗ не постави проблема с кадрите като възлов, след 5-6 години ще се озовем в много тежка ситуация. Възрастта на работещите в първичната помощ е далеч над 50 г. Вече нямаме селско здравеопазване. Трябва да видим как да задържим кадрите у нас, проблемът не са само парите. Хората, които са завършили държавна поръчка, трябва да имат ангажимент към българския народ. Ако искат да напуснат страната, да си заплатят образованието", призова тя. И допълни, че България е върнала на ЕС неусвоени 85 млн. за изграждане на инфраструктура в здравните заведения.

Само един екип на Спешна помощ обслужва община Балчик

Според нея има опустяла инфраструктура и районни летища. "Има свръхконцентрация на персонал в няколко точки на страната, а в останалата част има оголване. В момента има над 300 болници в страната, 150 от тях са в София и Пловдив", разкри д-р Виткова. 

От своя страна проф. Николай Младенов от болница "Токуда" счита, че има практичен начин на решаване на проблема в Балчик. "Най-вероятно трябва да се командироват екипи там. Затова обаче трябва да се поставят в преференциална среда. На семейството му трябва да се осигури безплатна почивка в добри условия, а финансовите средства също да са по-високи. Така временно може да се запълнят дупките", посочи той. 

По думите му в момента тече програма за обучение на екипи за въздушна медицинска помощ и тя обхваща лекари от различни столични болници. "Приключи първият етап, екипите са реанимационни и имат базисните знания. Следва надграждащо модулно обучение, което не се знае къде ще се прави. Идеята е да се вкарат във въздушните линейки няколко категории пациенти - новородени, деца, възрастни, донори, инфекциозно болни, родилки, с изгаряния", заяви медикът.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.