Затваря ли се така едно от пътните платна на ул. „Оборище”

Въпреки че летните отпуски започнаха и трафикът в столицата се разтовари, ремонтите все пак предизвикват локални тапи в пиковите часове. Вече втори ден тече пренареждането на жълтите павета пред парламента. Ще бъдат взети проби от земната основа, а след това паважът ще бъде пренареден. Като за целта от общината уверяват, че ще бъдат използвани нови материали и при фугирането, и при основата.

Наред с всичко това кофи за боклук в близост до храм-паметник „Александър Невски” предизвикаха коментари сред жителите на София за това дали така се затваря едно от пътните платна и пречат ли на трафика в централната градска част.

Новопоставените подземни кофи за боклук в отсечката между бул. „Васил Левски” и храм-паметник „Александър Невски” предизвикаха реакции сред столичани - свършва ли пътното платно в тях и там ли им е мястото.

„Трябва да бъдат по-навътре, защото някой може да се блъсне там и ще го направи вероятно под въздействието на други притискащи фактори”, смята Виолетка Стоянова.

Жълтите павета - в ремонт: Булевардът около парламента е затворен (СНИМКИ)

От Столичната община обясниха, че кофите са разположени в най-дясната лента, която вече не е активна за движение.

„Най- северната лентата е обособена като Синя зона за паркиране, самите кофи са изместили едно паркомясто”, заяви Ангел Джоргов, зам.-кметът на София.

Според експерти една лента в посока храма и две в обратната - няма да утежни трафика.

„Предполагам, че тези паркоместата са направени, защото много често автобуси с туристи спират тук, лично аз смятам, че тук не е автогара и не им е мястото тук на тези автобуси да спират”, заяви пътният експерт Диана Русинова.
„Идеята е в централната градска част движението постепенно да се ограничава. Ограничава се броят на паркоместата на дъгите около катедралите”, заяви Ангел Джоргов.

Продължава ремонтът на тротоарите в района, скоро храмът отново ще бъде осветен. Частично ще бъдат пренаредени и паветата, там където има пропадания. Междувременно тече и вторият опит за ремонт на емблематичната настилка пред парламента.

„Предстои за няколко дни те да бъдат премахнати, подредени, сортирани. И след като се вземат проби на земната основа, да започне въпросното пренареждане в рамките на няколко дни. С помощта на тези калъпи, те ще бъдат сортирани така, че във всеки един ред да са сравнително еднакви по размер”, каза още Джоргов.

Очаква се ремонтът да приключи през септември.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.