Те са заснети край Чепеларе

предстои мечето да бъде отведено в Гърция в парк Турос, където ще премине през период на рехабилитация за една година, а след това ще бъде върнато у нас в естествената си среда. 

Кафява мечка роди 4 малки мечета в Родопите. Това показват снимки от фотокапаните на ловна дружина “Карабалкан”-Чепеларе, разпространени от Южноцентралното държавно предприятие.

Сърдито бебе панда се утешава в прегръдките на своя гледач (ВИДЕО)

Обикновено едрият хищник ражда по едно, две и рядко - три малки, обясняват специалистите. В Родопите край Чепеларе обаче заснетите мечета са четири, което е истински природен феномен.

Мечките раждат в началото на годината. Малките са с тегло 400-500 грама. Напускат бърлогата, когато достигнат 3-4 кг. Растат бавно и за две години наддават до 60 кг. Майката е грижовна, пази малките и ги учи да намират храна. Тя е родила в бърлогата си по време на зимната хибернация. 

"Тъй като една женска мечка бива оплодена от няколко мъжки, това е една еволюционна практика при тези животни, четирите ѝ рожби може да са от няколко различни бащи", заяви Калина Вълчанкова от Парка за танцуващи мечки в Белица.

Според експертите е малко вероятно те да оцелеят в гората. "Тя освен че трябва да ги изхранва, трябва да ги пази от други мъжки, от различни хищници. Има конкуренция за храната между самите животни, за млякото на майката включително", допълва Вълчанкова. 

Горски служители в акция по спасяване на малко мече (СНИМКИ)

СНИМКИ: ЮЦДП-Смолян

А спасеното мече от село Костенец се храни добре, но продължава да е тъжно, разказва Калина Вълчанкова: "Стресирано е, ръмжи, плаче, сърди се, наистина е като малко дете, тъй като се храни с адаптирано мляко".

Спасеното край Костенец мече е отведено в парка в Белица (ВИДЕО)

Предстои то да бъде отведено в Гърция в парк Турос, където ще премине през период на рехабилитация за една година, а след това ще бъде върнато у нас в естествената си среда. 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.