Представят специални условия за съхранение

Група жени специалисти искат да запазят палестинското, арабското и мюсюлманското наследство. Затова те започват кампания за дигитализиране на стари книги, някои от които датират от преди три века. Целта е да ги предпазят от повреда или загуба.

"Фондация "Ейоон ал-Турат" отдавна осъзнава своя национален дълг да опазва културното наследство на град Газа. Той е бил подложен на войни и многократни нападения, които са застрашили редки книги, ръкописи, архиви и фотографии. Някои от тях са били откраднати, повредени или изгубени, а други са били унищожени при въздушни удари", обясни изследователят Ханин Ал-Aмаси.
 
В зависимост от историческото значение на дадена книга се взема решение дали те да бъде цифровизирана. "Изготвя се доклад, съдържащ метаданни и следва етап на електронно архивиране. Книгата се съхранява в безкиселинни картонени кутии и се поставя в железни шкафове. Когато процесът приключи текстовете се качват на уебсайта на Британската библиотека и на музея "Хил", каза изследователят Раним Шабан.

Голяма част от тези книги и ръкописи са единствени по рода си, а някои от тях документират и османската епоха в Газа. "Благодарение на този проект открихме някои документи, които може би нямат други копия в света. Единствено техните собственици ги имат, а те са ги наследили от своите предци", каза историкът Абдул Хашем.

Чрез добавянето на метаданни ще се даде възможност на читателите да търсят книгите онлайн. А според създателите на фондацията по този начин ще се подсигури опазването на това историческо наследство на Близкия Изток.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.