Има рязко намаляване на бюджета за здраве, каза бившият здравен министър

„Не подкрепям кандидатурата на Станимир Михайлов за председател на Здравната каса. Първата причина е, че има писма в ДАНС с установени закононарушения. Това е недопустимо за човек, който ще оперира с над 7 млрд. лева годишно. Втората причина – той няма никакъв опит с Националната здравноосигурителна каса. Тези хора си въобразяват, че Националната каса е банка, а тя не е. Това е институция, която управлява доставянето на лечебни услуги на 6,5 млн. български граждани и управлява над 13 000 договора с юридически лица. Това няма нищо общо с банковата дейност”. Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS бившият здравен министър Илко Семерджиев по повод избора на председател на Здравната каса.

С 910 млн. лева е повишен бюджета на НЗОК, той достигна 7,28 млрд. лева. Този бюджет се осигурява от 8% здравни вноски на хората, уточни бившият здравен министър и го определи като внушителен.

ДАНС: Кандидатът за шеф на НЗОК е нарушил Закона срещу изпирането на пари

По думите му има рязко намаляване на бюджета на Здравното министерство – от 1,8 млрд. лева на 920 млн. лева. „Не мога да си го обясня, още повече, че обявяват здравеопазването за приоритет”, допълни Семерджиев.

Той даде конкретни цифри, с които опроверга твърденията, че здравеопазването е приоритет за страната. „По актуализираната програма за 2022 г. имахме 5,8% от БВП за здравеопазване. Тази година парите падат на 4,8% от БВП, което е 0,8% по-малко. Следващата ще бъде 5,1% - с 0,5% по-малко от изходната 2022 г. „Виждаме тенденция, която е недопустима. Отпуската на здравния министър, точно когато се гледа Националния бюджет и бюджета на НЗОК, е нелепа. Неговата роля е да защити системата”, заяви Семерджиев.

„Здравеопазването на думи е приоритет, но когато бюджетите не следват приоритетите, те са илюзии”, изтъкна бившият министър.

Има ли достатъчно пари в бюджета за профилактични прегледи

Бившият министър е категорично против да има санкции за пациентите, които не са отишли на профилактичен преглед, защото лекарите не са чиновници, за да налагат и административни глоби. „Платил съм си здравните вноски и не мога да бъда санкциониран за това, че не съм отишъл на профилактичен преглед”, заяви той.

Той е скептичен, че задължението болниците да работят с процедури по Закона за обществени поръчки ще бъде успешно, защото няма икономическа логика.

Хинков учреди Обществен съвет за изграждане на Национална детска болница

За проекта за Национална детска болница Семерджиев бе категоричен, че тя трябва да е на терена в района на Александровска болница. „Служебните правителства си позволиха да планират болница на края на града. На нас не ни трябва болница на края на града. На нас ни трябва болница в карето на бившата Медицинска академия, защото там могат да се ползват всички видове консултанти, всякакви консилиуми, всякакви споделени мощности на апаратура, техника, диагностика. Територията на Александровска болница, където е и бившата Медицинска академия, е много комуникативна. Не си представям, че трябва да изграждаме хотел за родители. В София има достатъчно хотели, особено в този район. Беше решено, че етажерката (самата сграда) не е подходяща, но не и теренът. Няма по-подходящ терен от този”, заяви Семерджиев. Той смята, че в района на Александовска болница до спирката на метрото има подходящи терени за изграждане на Национална детска болница. Там стои недовършеният корпус на болницата по вътрешни болници, тя също е подходяща.

„Вчера бяха заделени 1,2 млн. лева за детска болница, но за Бургас. Един оперативен кмет ще изпревари проекта за Национална детска болница, защото работи по-целесъобразно”, даде пример Семерджиев.

За дигитализирането на решенията за ТЕЛК той каза, че са загубени години и има отказ от работа.