Даниел Де Симон от Би Би Си - с ексклузивен разказ за аферата на Острова

Единствено пред NOVA говори авторът на разследването за тримата ни сънародници във Великобритания Даниел Де Симон от Би Би Си. Те са се представяли за журналисти, посочва "Таймс". Двама от тях са били и председатели на изборни комисии в Лондон. Тяхната номинация е била изпратена към Централната избирателна комисия от Външното ни министерство.

Заради участието им в секционните комисии за изборите зад граница са имали достъп до лични данни на българи от диаспората на Острова. От МВнР потвърдиха за NOVA, че българските граждани Катрин Иванова и Бисер Джамбазов в действителност са били председатели на секционни избирателни комисии в Лондон (Катрин Иванова в Секция 2 в посолство Лондон, а Бисер Джамбазов – в Ийлинг). Същите са номинирани от българската общност в Лондон, от Инициативен комитет за секция в Ийлинг, Лондон, посочват още от Външното ни министерство.

Как заподозрените в шпионаж българи си осигурявали контакти и алиби

Тримата задържани ще се явят пред съда през септември. Дата все още не е насрочена. Според те ще отговарят за шпионаж в полза на Русия. Българите са имали алиби - работили на различни места. „Всичките те имат работа на различни места. Г-н Русев пристига в Обединеното кралство през 2009 г. и работил в продължение на три години в сферата на финансовите услуги. Според неговия онлайн профил след това той придобил компания, свързана с прехващането на комуникации и електронни сигнали”, посочва журналистът от Би Би Си Даниел Де Симон.

Катрин Иванова и Бисер Джамбазов живеели на семейни начала в Лондон. Според наши източници те често сменяли адресите си, както и работните си места. През 2019 година пред Радио Стара Загора на БНР българката разказва за това как заедно със своя приятел Бисер Джамбазов преподават безплатно английски език на българи. „Насочили сме се главно да помагаме на българи с безплатни уроци по английски език. Както аз, така и Бисер работим на пълен работен ден вечерна работа, за да можем да съчетаем през деня с това начинание, с което сме се заели”, е казала пред БНР тогава заподозряната.