СГС спря вписването на новото ръководство

Директорът на „Пирогов” д-р Валентин Димитров е освободен като член на Съвета на директорите, потвърдиха от здравното министерство. Решението идва след проверка на „Вътрешен одит” на МЗ и доклад от 134 страници.

По време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки. Съставеният одитен доклад, съдържащ резултатите от извършения одитен ангажимент на „Пирогов”, е представен на Софийската градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова инспекция. Във връзка с това е образувана прокурорска преписка и в МЗ е постъпило писмо от АДФИ (компетентен орган за извършване на последващ външен контрол по изпълнението на Закона за обществените поръчки и Правилника за прилагането му), с което се предоставя информация, че ще бъде възложена финансова инспекция на лечебното заведение”, се казва в съобщението на здравното министерство.

Друг мотив за освобождаването на д-р Димитров бил създало се „обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на клиники".

За изпълнителен директор на „Пирогов“ е назначен д-р Константин Димов, който ще заема поста до провеждането на конкурс, се казва в съобщението на МЗ. 

Ключовата дата за рокадата е 27 ноември. Тогава здравният министър подписва два протокола - единия за освобождаване на досегашния директор Валентин Димитров, а другия за назначаване на лицево-челюстния хирург доцент Константин Димов, който ще заеме поста до избора на нов директор на „Пирогов”. NOVA разполага с документите, подадени в Търговския регистър, но до финализирането на процедурата тази рокада няма да е факт, така че Валентин Димитров остава на поста си към този момент.

Проверката на NOVA днес в Търговския регистър показва, че ден по-рано – на 27 ноември – Христо Хинков разписва два протокола. Първият – за смяна на досегашния директор.

Здравният министър обяви финансови нарушения в „Пирогов”, от болницата отрекоха (ОБЗОР)

Членовете на Sъвета следва да определят лицето за изпълнителен член на съвета на директорите. Това се случва още на същия ден. В тричленен състав съветът на директорите възлага на новоизбрания от тях изпълнителен директор – Константин Димов – да впише промяната в търговския регистър. Рокадата на върха на "Пирогов" ще стане факт след като бъде вписана в Търговския регистър – процес, който Валентин Димитров поиска да бъде спрян от съда.

А преди седмица твърденията за финансови злoупотреби в „Пирогов” бяха категорично отхвърляни от  Валентин Димитров, който освен това посочва, че не само не са на загуба, а дори са на печалба, откакто той е директор.

На този фон нито един от двамата - нито Димитров, нито доцент Димов, пожелаха да застанат пред камерата на NOVA днес и да говорят за рокадата.

В ход обаче от днес се говори и за проверки в големите болници у нас. Те са назначени и поискани от премиера Николай Денков. Професор Хинков вече се е заел с тях.

"Констатирани са финансови нарушения в Пирогов и задлъжнялост на болницата", заяви той.

"Съгласно вписванията в регистъра, той е член на управителния орган на УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов" ЕАД и представляващ дружеството, респективно до освобождаването му има задължения да защитава интереса на дружеството“, съобщават от СГС.

Така съдът спря вписването на промяната в търговския регистър, но само докато се установи дали искът на Валентин Димитров е допустим.