Ценните предмети ще бъдат съхранявани в Националния музей в Коломбо

Нидерландия връща шест артефакта от колониалната епоха на Шри Ланка като част от усилията за поправянето на историческите грешки. Списъкът на върнатите артефакти включва топ, церемониален меч и два пистолета, изнесени от територията на страната преди повече от 250 години - през 1765 г., от разграбения дворец в Канди, последното кралство в Шри Ланка. 

Шри Ланка поиска от Нидерландия да върне предметите, след като нидерландското правителство одобри реституция на исторически артефакти през 2021 г.  Предметите са откраднати и изнесени по време на колониалния период, обяви посолството на Нидерландия. 

След реставрация: Отвориха музея на Имхотеп в некропола Сакара (ВИДЕО)

Шри Ланка благодари на правителството и народа на Нидерландия за връщането на артефактите, каза министърът на културата и религията Видура Викраманаяка пред репортери, добавяйки, че и други държави, сред които Великобритания, също трябва да върнат предмети с историческа стойност. 

Върнатите сега артефакти ще бъдат съхранявани в Националния музей в Коломбо. По данни на нидерландското правителство страната е върнала около 300 артефакта на Индонезия през тази година. Подобни действия са предшествани от продължителни преговори и често са чувствителна тема.

Източник: Розалия Благоева, БТА