Налице е масово напускане на специалисти

Музеите в България настояват да получат 50% повече пари през следващата година за издръжка и модернизация на фондохранилищата и експозиционните зали, както и за повишаване на заплатите в сектора след масовото напускане на специалисти.

В момента има сериозен дисбаланс между образованието и културата, каза пред БНР председателят на Сдружение "Български музеи" Борис Хаджийски.

Националният музей на жените в изкуствата във Вашингтон отново отвори врати

"Едно 50-процентно увеличение на средствата за музеи и художествени галерии ще може да се използва за модернизиране на материално-техническата база, основно експозиционни зали и фондохранилища, тъй като ние изоставаме в това отношение. Музеите и галериите опазват и съхраняват над 8 млн. движими културни ценности. Бихме искали те да бъдат обгрижвани по най-добрия начин, а това става със сериозни инвестиции. Бихме искали да модернизираме и нашите експозиционни зали", каза той.

Другото искане е за повишаване на заплатите, добави Хаджийски. По думите му тези пари ще са, за да се навакса изоставането през годините за тези работници. 

"Имаме уверението, че стандартите ще бъдат повишени", каза още той за срещата им с финансовия министър Асен Василев.

Хаджийски беше категоричен, че не са съгласни с евентуално "мизерно увеличение" на стандартите на българските музеи. И добави: "Ние сме пазители на паметта на нацията, на националната идентичност. И тази национална идентичност трябва да се пази с всички сили. Това е добро за всички нас". 

Източник: БНР