Той разказа за мисията да има повече дефибрилатори на публични места

Трябва да сме по-смирени и по-толерантни. Човешките отношения се изчерпват с една максима и тя е "Обичай ближния като себе си“, което в нашите времена на враждебност това е изключително актуално. Това каза кардиологът проф. Иво Петров в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

Той коментира и противоречията в Столичния общински съвет. По негови думи „здравият обществен разум повелява да има разбирателство“.

„В голяма част от обществото вече избледнява надеждата да има развитие. За съжаление, малка част от управлявалите ни през годините искат същото, което искат и хората“, посочи лекарят.

Младите надежди на България в областта на медицината

„Ако политическата омраза е болест, то тогава сме обречени, ако е игра това е прекалено безотговорно“, смята професорът. Той каза, че политиците не трябва да играят игри, а да търсят правилните решения на проблемите.

Д-р Петров разказа за мисията на публични места да има повече дефибрилатори. Той посочи, че вече има повече от 20 устройства в различни точки в София, има и изготвен и законопроект, който е в ръцете на депутатите. Проф. Петров каза, че кметът на столицата Васил Терзиев е благоразположен към темата за дефибрилаторите.

Той коментира и факта, че част от завършващите медици емигрират.

Лекарят посочи и кои са причините за високата заболеваемост и смъртност от инфаркт, както и причините за възникване на сърдечно-съдовите здравословни проблеми. Проф. Петров каза, че системата на здравеопазване не се базира на профилактика, което е грешка. „Трябва да се въведат задължителни програми за пациентите, не пожелателни“, посочи той.

Повече от разговора гледайте във видеото.