Предвижда се той да влезе в сила от 1 юли 2024 г.

Здравната каса ще заплаща онколекарствата на болниците по нова формула. Това приеха на първо четене депутатите от ресорната парламентарна комисия. С прилагане на механизма се цели да се елиминират надценките при закупуването на лекарства. Текстовете предвиждат при липса на електронен търг да се дават две цени, от които касата ще плаща на болниците по-ниската. Ако бъде прието и в пленарната зала, новият механизъм трябва да влезе в сила от 1 юли тази година.

Първият електронен търг за покупка на онколекарства завърши

 

"Идеята е НЗОК да заплаща най-ниската цена на лечебното заведение, от което тя е постигната, не по-високо от средната претеглена стойност. Ако лечебното заведение е постигнало цена, която е с повече от 20% по-висока от най-ниската цена, то търговците на едро ще връщат парите на лечебните заведения", заяви Костадин Ангелов, председател на Здравна комисия в НС и депутат от ГЕРБ-СДС.

"Ще има разлики и ще продължава да има такива, но на всеки 6 месеца ние ще имаме обиране на луфтовете и намаляване на тази средно претеглена цена. Първоначално касата ще икономиса между 8-10-12 милиона", посочи Илко Гетов, заместник-министър на здравеопазването.