Отношението към мюсюлманите в страната остава ключова тема от кампанията

Индуси от цяла Индия, включително министър-председателят Нарендра Моди, се събраха в град Айодхя, където отпразнуваха откриването на нов храм, съобщава Voice of America. Анализатори коментираха пред портала, че присъствието на Моди на церемонията е с цел да увеличи подкрепата за преизбирането му.

„Загубихме дома си, но не се предадохме”: Украинско семейство развива успешен бизнес в Донбас

В Индия предстоят избори през април или май. Коментаторите са единодушни, че победата на Моди е почти сигурна. „През последните десет години на Моди има много бързо икономическо развитие. Той насочи действията си към бедната част от обществото, повишавайки жизнения стандарт на хората”, коментира анализатор пред VOA.

Неочаквана заплаха: Хипопотами на Пабло Ескобар застрашават биоразнообразието в Колумбия

Критиците на Моди го определят като националист, който разделя индуисткото мнозинство и мюсюлманското малцинство в страната. Храмът в Айодхя, например, е построен на мястото на джамия, разрушена през 1992 г. Това предизвиква жестоки бунтове в цяла Индия. Според данни на Human Rights Watch случаите на репресия срещу мюсюлманите в Индия са се увеличили през последните години, съобщава още Voice of America.

Източник: Voice of America