Това е специалитет на сицилианската кухня
Аранчѝни е специалитет на сицилианската кухня. Като такъв той е официално признат и включен в Списъка на традиционните италиански хранително-вкусови продукти на Министерството на земеделието, храните и горите с името „оризови аранчини“.
Това е топка или конус от паниран и пържен ориз с диаметър 8 – 10 см, обикновено пълнен с рагу, грах и качокавало или с нарязани кубчета шунка и моцарела. Името произлиза от оригиналната форма и типичния златист цвят, напомнящ на портокал (на итал. arancia, аранча), но в Източна Сицилия аранчините по-често имат традиционна конична форма, за да символизират вулкана Етна.
Как да го приготвите чоризо, сос маринара и билково песто, вижте във видеото.
Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase
Редактор: Цветина Петкова