Вече има хиляди евакуирани в Русия и Казахстан

Нивото на река Урал в град Оренбург се покачи до нови рекордни стойности. Това се случи на фона на няколко тежки наводнения, които наложиха евакуацията на хиляди граждани на Русия и Казахстан. 

Бързо покачващите се температури разтопиха снега и леда и заедно с проливните дъждове доведоха до преливане на редица големи реки, които пресичат Русия и Казахстан.

Над 10 000 наводнени къщи и хиляди евакуирани в Русия (ВИДЕО)

Според властите в Тюменска област, Западен Сибир, река Ишим също се е покачила до опасни нива. Длъжностните лица прогнозират, че реките Ишим и Тобол ще достигнат максимално ниво около 23-25 април.

Според градските власти река Урал е достигнала 11,29 м в Оренбург, което е с два метра над критичното ѝ ниво. В някои части на града над мътната вода вече се виждат само покривите на къщите.

Регионален служител заяви, че пикът в Оренбург ще настъпи на 12 или 13 април. Властите съобщават, че повече от 10 700 от общо над 400 000 души население са били евакуирани, а 12 000 жилища са били наводнени.

Снимка: БГНЕС

Няколко села са евакуирани и в областите Курган и Томск на изток. Смята се, че около 100 000 души са напуснали домовете си в Русия и Казахстан.

Властите обаче съобщиха, че условията в Орск, който беше силно засегнат след скъсване на язовир, са се подобрили. Длъжностните лица заявиха, че нивото на водата отново спада.

Съобщава се за някои демонстрации от страна на жители на градове, разгневени от действията за справянето с кризата.

Снимка: БГНЕС

Видео: Ройтерс

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase