Нивото на река Тобол продължава да се покачва

Почти 13 000 души са били евакуирани в руската област Курган заради наводнения, предаде „Ройтерс”.

Властите в град Курган призоваха жителите на няколко района да напуснат домовете си. В съобщението, публикувано в Telegram, се дават указания на хората да опаковат най-важните си вещи, документи и лекарства и да се отправят към местата, където могат да се качат на автобуси за евакуация.

Тя се предприема, тъй като нивото на река Тобол се покачи заради топящи се снегове и излезе от коритото си, като заля обширни територии в Русия и Казахстан.

Южната част на руската Уралска област и северната част на Казахстан се борят с най-тежките наводнения, откакто се правят измервания, след като започна бързо снеготопене на голямата снежна покривка, която се натрупа тази зима, на фона на проливни дъждове в области, където почвата беше влажна още преди зимата.

Нивото на река Урал се покачи до нови рекордни стойности

Очаква се наводненията в Курганска област, разположена на границата между планината Урал и Сибир, където живеят 800 000 души, да достигнат своя пик днес, след като нивото на река Тобол се покачи до 6,31 м в град Курган.

Губернаторът на Курганска област Вадим Шумков предупреди, че приближава истинско море.

"Самият град Курган ще бъде следващият (наводнен)", каза Шумков. "Потокът на Тобол се ускорява. Нивото на водата в нея непрекъснато се покачва", заяви той и призова: "Сънародници, незабавно напуснете наводнените райони!"

Шумков предупреди, че скоро ще започнат наводнения по десния бряг на река Тобол, която преминава през областта от юг на север, и по ниската част на левия ѝ бряг.

Повече от 7100 души бяха евакуирани вчера от няколкостотин жилищни сгради, които са наводнени, след като бързо покачващото се ниво на водите застраши 62 населени места и 4300 домове, съобщи държавната информационна агенция РИА като се позова на руското министерство на извънредните ситуации.

В съседен Казахстан, където повече от 111 000 бяха евакуирани от началото на наводненията миналия месец, вчера под вода останаха още над 1000 жилищни сгради в град Петропавловск, което наложи евакуацията на повече от 4500 души.

Тобол, приток на река Иртиш, се повиши с 23 см за четири часа до 06:00 ч. тази  сутрин местно време (01:00 ч. по Гринуич), съобщиха местните власти.

Наводненията освен това оставиха под вода и домове в района на Томск в югозападната част на Сибир, написаха местни служители в канала си в "Телеграм".

Почти 140 къщи близо до град Томск, който е областният административен център, бяха под вода в понеделник, а 84 души бяха евакуирани.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Валерия Динкова, БТА