Засега реакция има от ГЕРБ, „Възраждане” и ПП-ДБ

Кандидатът на републиканците и бивш президент на САЩ Доналд Тръмп беше прострелян по време на митинг в Пенсилвания. Българските политици коментираха случилото се в социалните мрежи.

Държавният глава Румен Радев осъди атаката. „Категорично осъждам опита за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Насилието и омразата заплашват демократичния процес и са неприемливи. Пожелавам бързо възстановяване на президента Тръмп и на ранените. Изразявам съболезнования на народа на САЩ за невинната жертва”, написа в Х президентът.

България: Дълбоко сме шокирани от ужасяващото нападение срещу Тръмп

Коментар дойде и от парламентарно представените партии. ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС, БСП, ИТН и „Възраждане” реагираха на опита за атентат срещу Тръмп.

„Осъждам остро опита за покушение над Доналд Тръмп и му желая бързо възстановяване. Насилието няма място в цивилизования и демократичен свят. Всички трябва да си дадем ясна сметка, че езикът на омразата само разделя обществата ни. В България езикът на омразата между политиците става все по-остър и видим. Разделението между хората е опасно и отдавана предупреждавам, че това няма да доведе до нищо добро. Ето защо още веднъж заявяваме, че разчитаме на политическа зрялост в предстоящата предизборна кампания без език на омразата”. Такъв призив отправи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Facebook.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Новината за нападението срещу Тръмп коментира и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. „Насилието никога не може да бъде решение на политически различия. Стрелбата срещу бившия президент Доналд Тръмп е недопустим акт. Пожелавам бързо възстановяване на г-н Тръмп и призоваваме всички политически сили да се обединят в осъждането на подобни актове на насилие”, написа Петков във Facebook.

ДПС също осъди опита за покушение. „Огромна тревога буди ескалацията на политическото противопоставяне и грубото посегателство срещу живота на световен политически лидер, какъвто е президент и кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп! Демокрацията е възможност за избор, а не отстрел на противника.Всички трябва да се обединят в търсенето на диалог, приемане на различията и блокиране на езика на омразата”, посочи в своя позиция председателят на Движението Делян Пеевски.

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров също изпрати своя позиция за опита за покушение срещу Тръмп. „С дълбока тревога и възмущение научихме за безпрецедентната стрелба срещу Доналд Тръмп. Това беззаконие е неприемливо и осъдително. Политическото насилие няма място в обществото ни, особено в 21-ви век, когато сме призвани да разрешаваме различията си с диалог и уважение. Този акт е не само нападение срещу един човек, но и покушение срещу основите на демокрацията, която всички ние ценим и защитаваме всекидневно. Ние категорично осъждаме този варварски акт и призоваваме всички политически сили и граждани да се обединят в името на мира и разбирателството. ДПС, като либерална демократична партия, убедено подкрепя американския народ в този труден момент да защитава свободата и демокрацията. Ние ще се противопоставяме на всеки акт на насилие и омраза, защото вярваме, че само чрез уважение към човешкото достойнство и права можем да изградим справедливо и мирно общество. Изразяваме своите най-искрени съболезнования към близките на невинната жертва. Надяваме се на бързо и успешно възстановяване на всички ранени. Нека това трагично събитие ни напомни за значението на единството и толерантността в обществото ни. Нека бъдем заедно в усилията си да изградим свят, свободен от насилие и омраза”, призова Чакъров.

От „Възраждане” първи от българските партии изразиха подкрепа за простреляния бивш американски президент Доналд Тръмп. „Изразяваме пълната си подкрепа за Доналд Тръмп, пожелаваме му бързо възстановяване и победа на изборите наесен”, пишат от партията на Костадин Костадинов. Лидерът на партията също публикува в своя Facebook профил, че подкрепя кандидата на републиканците.

"Възраждане" осъжда политическото насилие във всичките му форми. Напомняме, че основната вина за вълната от насилие е на либерално-глобалисткия елит, прокарващ чрез своите медийни канали постоянна реч на омразата. Фактът, че проамериканските партии в България не осъдиха покушението срещу Фицо и сега мълчат за атентата срещу Тръмп, е показателен", пишат още от партията на Костадинов.

Как световните лидери реагираха на новината за атаката срещу Тръмп

Позиция дойде и от изпълнителното бюро на БСП. „БСП остро осъжда всяко насилие над личността, всяко посегателство над политическите права на гражданите да избират и да бъдат избирани, над свободния и честен изборен процес. Осъждаме опита за покушение срещу единия от кандидатите за президент в САЩ Доналд Тръмп и изразяваме своето безпокойство за последиците, които може да има както върху американската вътрешна политика, така и потенциално върху глобалните отношения. Очакваме разследването на престъплението да приключи бързо, за да бъде предотвратена по-нататъшната конфронтация и разделение в обществото”, пишат от „Позитано” 20.

Коментар дойде и от „Има такъв народ”. „Обикновено обвиняват десните, че са екстремисти, а сега наблюдаваме ляв екстремизъм в голяма част от света”, заяви председателят на парламентарната група Тошко Йорданов. „В последните 5-6 години ляво-либералното управление в САЩ и ЕС раздели хората”, смята Йорданов.

По-късно лидерът на партията Слави Трифонов също изрази позиция за случилото се. „Опитът за покушение над американския президент Доналд Тръмп е едно чудовищно, грозно, неприемливо и отвратително доказателство, че живеем в свят, в който разделението взима връх. Изказвам пълната си подкрепа към свободата на изразяване, свободата на словото и свободата да си различен, в сегашните обстоятелства на противопоставяне, което явно е взело връх в почти всички страни по света. В случая изказвам и пълната си подкрепа към президента Доналд Тръмп и му желая бързо да се възстанови от отвратителното покушение срещу неговия живот. Абсолютно съм убеден, че ние, хората по света, и най-вече в нашата родина България, не трябва да се разделяме и да воюваме помежду си, а да живеем заедно в мир, комфорт и благополучие. И това не е никакво клише, а нещо, в което истински вярвам”, посочи той.

ВСИЧКО ЗА СТРЕЛБАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google Showcase