Поредният случай е от София

Поредно нападение от питбул. Тази неделя около 10.30 часа сутринта, докато Жанета Драгойчева разхожда кучето си от породата йоркширски териер в градинката пред входа ѝ, ги напада питбул. Той е без каишка, без намордник и без стопанин на място. Малкото куче по-късно починало във ветеринарна клиника, където са се опитвали да го спасят. Случаят е от софийския квартал „Сухата река”. По думите на стопанката агресивното животно размятало домашния ѝ любимец повече от 15 минути.

На помощ пръв се притича Стефан, който е съсед на Жанета. „Видях от терасата какво се случва и слязох. Опитах се да го избутам с няколко ритника, но това беше диво животно, не беше нормално куче. Не се разсейваше от външна намеса. Посегнах няколко пъти с пръчка към него и питбулът избяга”, разказа той в ефира на „Здравей, България”. Синът на Жанета - Иван Драгойчев, дошъл на място, позвънил на 112, но кучето не било открито. Потърпевшото семейство подало жалба до прокуратурата.

Питбул без намордник нападна жена и уби кучето ѝ на метри от училище

Във Facebook групата на квартал „Сухата река” друга жена написала пост по-рано през деня, че съпругът ѝ и кучето им също се натъкнали на сивия питбул. Кучето опитало да нападне и техния домашен любимец от порода померан.

От Столичната община заявиха за NOVA, че сигнал до тях не е достигнал. От там допълниха, че когато това се случи, ще извършат проверка по случая.

„Към момента за случая в кв. „Сухата река“, при който питбул напада малко кученце порода йорки, не е постъпвал сигнал. След постъпване на сигнал ще се предприемат необходимите действия за проверка на собственика и обстоятелствата на инцидента и ще бъде съставен акт за нарушение. През месец септември екипите на Столичен инспекторат са направили близо 150 проверки на собственици на домашни любимци.  Проверките са извършени в градски паркове и зелени площи, където се разхожда домашни кучета. Установени са нарушения в паркове „Надежда“, „Гео Милев“ и „Южен парк“. Съставени са 5 акта за водене на куче без повод. По постъпили жалби и сигнали са съставени 7 акта за нарушения, които са за установени инциденти с кучета и хора. Инспекторите извършват проверки както по график, така и след жалби на граждани за проблеми при разходките на кучетата. Проверява се за наличието на паспорт и микрочип, водене на повод и с намордник за големите и агресивни породи кучета, както и за разхождане на определените от кметовете на райони места, почистване след животното”, посочват от СО.

Повече гледайте във видеото.