Митхат Табаков влязъл в затвора във Варна на 1 февруари

Бившият депутат от ДПС Митхат Табаков от три дни е във варненския затвор. Табаков бе осъден на 5-години лишаване от свобода заради неизгодна сделка, сключена, докато е бил кмет на Дулово. Той е влязъл в затвора във Варна на 1 февруари. Това стана ясно на днешното заседание по друго дело, което се води срещу него и Гюнай Сефер, също бивш депутат от ДПС.

 

Те са съдени за за документна измама, документни престъпления, а Табаков и за престъпление по служба. Това дело още не приключило.

 

Първите две дела срещу Табаков обаче приключиха с осъдителни присъди. Табаков беше осъден в края на 2012 година за сключване на неизгодна сделка докато е бил кмет на община Дулово. Тогава Митхат Табаков е обявил обществена поръчка за канализация на общината, спечелена от близка до него фирма. Проектът е бил по програма на Европейския съюз, на стойност близо 28 900 000 лева без ДДС.

 

Присъдата - 5 години лишаване от свобода, която Табаков вече излежава при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип. Заедно с депутата, подсъдим в същия процес, беше и бившият зам.-кмет на община Дулово Алтан Чаушев, който получи четири години затвор.

 

Присъдата тогава беше обжалвана пред Софийския апелативен съд и пред Върховния касационен съд. Последната инстанция обаче миналия месец му отсъжда затвор и така Табаков от няколко дни е зад решетките. Именно това стана и причина за днес заседанието по друго дело, по което Митхат Табаков е подсъдим, да бъде отложено.

 

Втората присъда на бившия депутат на ДПС е за подкуп в особено големи размери. Табаков бе признат за виновен на първа инстанция по обвинението, че през 2004 г. е взел 10 000 лева от тогавашния управител на "ВиК" в Силистра Петко Горбанов, за да подпише договор за реновация на водопроводната мрежа на близко село. Третото дело срещу Митхат Табаков все още не е приключило.

 

За какво всъщност беше осъден Митхад Табаков - утре в „Здравей, България” гост ще бъде Осман Октай.

 

Повече по темата гледайте във видеото.